Οδικό χάρτη για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη ξεδίπλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενώ το πλήρες φάσμα των τουρκικών θέσεων ξεδίπλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Και οι δυο ηγέτες έθεσαν ενώπιον των καμερών όλα τα θέματα της ατζέντας, όπως παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ επιχειρηματολόγησαν κατ επανάληψη για τη Θράκη και την Κύπρο και το Αιγαίο, καθώς και για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Πρόκειται για καινοφανή στα διπλωματικά χρονικά στιγμή, καθώς οι δυο ηγέτες επιχειρηματολόγησαν ανοιχτά μπροστά στις κάμερες για όλο το φάσμα των διαφορών και με ικανοποιητικό βάθος, αποκαλύπτοντας θέσεις και προσδιορίζοντας αντιθέσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας, κινούμενoς στη γραμμή του Προκόπη Παυλόπουλου προσπάθησε να καναλιζάρει τις αιτιάσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης, υποστηρίζοντας ότι αυτό που ζητά ο Τούρκος πρόεδρος είναι “ορθή τήρηση” και όχι “αναθεώρηση” ή “επικαιροποίηση”, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι υπάρχουν περιθώρια διαλόγου, αρκεί να υπάρχουν σωστές διατυπώσεις και απουσία προκλήσεων.
Οδικός χάρτης Τσίπρα σε Ερντογάν για διμερείς σχέσεις και ευρω-τουρκικά
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάνης, ως βάση για τον εξυγχρονισμό των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ταγίπ Ερντογάν, που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αφού χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, είπε πως υπάρχουν ζητήματα που μας χωρίζουν και υπονομεύουν καθημερινά τις σχέσεις μας, όμως επισήμανε ότι σε μια περίοδο γεμάτη διεθνείς εντάσεις και προκλήσεις, είναι ακόμη πιο σημαντικό οι δύο χώρες να ενισχύσουν τους διαύλους επικοινωνίας. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, του διεθνούς δικαίου και του θεμέλιου λίθου των σχέσεών μας, που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης, που αναφέρεται ρητά και στο θέμα του Αιγαίου και στο θέμα των μειονοτήτων.
«Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν»
πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού των διεθνών συνθηκών, της Συνθήκης της Λωζάνης
«και όχι βεβαίως στην αναθέωρησή της».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μίλησαν για την ένταση στο Αιγαίο
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ανοιχτά τα ζητήματα του casus beli και των παραβιάσεων στο Αιγαίο, ανακοινώνοντας παράλληλα συμφωνία επανέναρξης διαβουλεύσεων για τα ανοιχτά ζητήματα και την υφαλοκρηπίδα, ενώ ανεξάρτητα προσέγγισε το Κυπριακό, στη βάση όμως που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες.
και ο ίδιος από την πλευρά του υπογράμμισε ακόμη ότι
«η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί»
«Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και για τους πιλότους μας» πρόσθεσε.
Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, εκτενώς συζητήθηκε το προσφυγικό καθώς και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, θέτοντας ζήτημα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, ενώ καταδίκασε και την απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στο ζήτημα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα, ξεκαθαρίζοντας ότι ως χώρα η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν στηρίζει τους πραξικοπηματίες, ωστόσο, δεν παρεμβαίνει στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Μειονότητες, λεφτά… Κυπριακό ζήτησε ο Ερντογάν
Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να αναφερθεί στη Θράκη και το Κυπριακό, προβάλλοντας τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας, όπως τις διατύπωσε και νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Πρόσθεσε ότι ειδικά για τη δυτική Θράκη
«πρέπει να γίνουν κάποιες καινούριες σκέψεις σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάνης».
Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε δυσεπίλυτα τα προβλήματα του Αιγίου, αφήνοντας ωστόσο αρκετά παράθυρα για την υπέρβασή τους, αν και τα συνέδεσε με την προσπάθεια να τεθεί ζήτημα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης.
«Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητας καμιάς χώρας»
δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Αναφερόμενος στη συνθήκη, διερωτήθηκε:
«Υπάρχουν προβλέψεις μόνον ως προς το Αιγαίο; Τίποτα ως προς τα μειονοτικά μας θέματα; Ως προς το νομικό καθεστώς που διέπει τις αμφότερες μειονότητες;»
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Νταβός και στο δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν που απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι το 2004.
Όπως είπε, στο Νταβός η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει τελευταία στιγμή από τις συνομιλίες.
«Οι ελληνοκύπριοι στο Νταβός μάς υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στη λύση και δεν έγινε έτσι»,
πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι το ίδιο συνέβη και στο Κραν Μοντανά.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε ένα βήμα πίσω, απευθύνοντας έκκληση στην ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ένα βήμα πίσω και στο θέμα τον μειονοτήτων, παραδεχόμενος ότι πρόκειται για εσωτερικό θέμα, ενώ περιόρισε τις τουρκικές θέσεις σε σε απλό “ενδιαφέρον”.
Οι δηλώσεις, αυτές, του Ταγίπ Ερντογάν, αποτελούν άμεση ένδειξη σεβασμού προς την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα.