Ο Ερντογάν στην Αθήνα live

Με δηλώσεις επί παγίων θέσεων από τον Έλληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε η επίσημη συνάντηση των δυο ανδρών στο προεδρικό Μέγαρο, ενώ κλείνοντας το κεφάλαιο αυτό ο Προκόπης Παυλόπουλος άφησε ανοιχτό παράθυρο για επί της ουσίας διαπραγματεύσεις, με προϋπόθεση της απόσυρσης των όρων επαναδιαπραγμάτευση ή επικαιροποίηση και την αντικατάστασή τους από τον όρο “ερμηνεία”.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, την Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς οι ισορροπίες επαναπροσδιορίζονται ως αποτέλεσμα της αλλαγής της αμερικανικής πολιτικής. Σε διμερές επίπεδο πρόκειται για επίσκεψη υψηλού συμβολισμού και αποτελεί προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα.

Το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, σε όλα τα επίπεδα καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου έθεσε ως βάση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων, ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις κοινές δηλώσεις τους στην Αίθουσα διαπιστευτηρίων στο προεδρικό Μέγαρο.

Διαφήμιση

Οι δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου κινήθηκαν στο αναμενόμενο πλαίσιο, χωρίς να διαφαίνεται επιρροή της συνέντευξης του Ταγίπ Ερντογάν στον Σκάι και τον Αλέξη Παπαχελά.

Στην προσφώνησή του μίλησε για την ανάγκη να είναι μια ιστορική επίσκεψη για το καλό των δυο λαών, για την ειρήνη στην περιοχή αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας που, όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ελλάδα ευνοεί γιατί πιστεύει ότι είναι σημαντική για την ανάπτυξη της γειτονικής χώρας.

«Είμαστε εδώ για να χτίσουμε σχέσεις φιλίας και να είμαστε το παράθυρο της Τουρκίας προς την ΕΕ.».

Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους προϋπόθεση είναι ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου, όπως και σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο γυρίζω σε μια άλλη ιστορική επίσκεψη. Αυτή του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κ. Ατατούρκ. Αυτή η επίσκεψη έμεινε ιστορική γιατί σεβάστηκε τη συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας και αυτή πρέπει να στηρίξει τη σχέση μας στο μέλλον.

Η συνθήκη της Λωζώνης που καθορίζει και τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν παρουσιάζει κενά, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση και ισχύει ως έχει. Σε ότι αφορά τις μειονότητες καθορίζει ότι υπάρχει στην Ελλάδα θρησκευτική μειονότητα και τα δικαιώματά της γίνονται σεβαστά

τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο ΠτΔ είπε ότι αυτά που ανέφερε ισχύουν για όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Της ΠΓΔΜ και την Αλβανία που έχουν στόχο την ένταξη στην ΕΕ. Ονόματα που προσβάλουν και θέτουν εν αμφιβόλω τα σύνορα δεν έχουν θέση, προσέθεσε.

Αναφορά έκανε και στο κυπριακό, λέγοντας ότι οι Ελληνες θέλουν βιώσιμη λύση. Αλλά έγινε σαφές ότι αυτό για να γίνει θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός της κυριαρχίας ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Αντιστοίχως, στις πάγιες θέσεις του για τη Θράκη, τη μουσουλμανική μειονότητα, που ονομάζει τουρκική και το πλαίσιο της επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης επέμεινε και ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε επί τάπητος και το Κυπριακό, επιχειρώντας να επαναφέρει το ζήτημα στη βάση του σχεδίου Ανάν.

Μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μη τήρηση των υπεσχεμένων, ζητώντας παράλληλα την υπέρβαση των προβλημάτων, πρώτα σε διμερές επίπεδο.

Απαντώντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε:

«Διατυπώσατε κάποιες αλήθειες ανοικτά και ξεκάθαρα: θα κάνω το ίδιο και εγώ. Σε ότι αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα. Είναι συμφωνία που υπογράφηκε πριν 94 χρόνια και όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Υπήρξαν έντεκα χώρες, στις υπογραφές υπάρχει ακόμα και η Ιαπωνία, η Πορτογαλία κ.τλ. Μιλάμε για μια συμφωνία που περιλαμβάνει όλες αυτές τις χώρες».

Στα 94 χρόνια οικοδομείται ξανά ο κόσμος, άλλαξαν πολλά πράγματα και εμφανίστηκαν καινούργια θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Στη συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η κοινότητα στην Ελλάδα, αλλά στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει η αναφορά στη λέξη «τουρκική»,

σημείωσε ο κ. Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε ότι πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί.

«Μπορούμε να απαντήσουμε το ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκης της Λωζάνης;»

αναρωτήθηκε.

Είπε ότι υπάρχουν προσπάθειες να διορίζονται οι μουφτήδες από ανθρώπους που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο, σημείωσε.

Το πρόγραμμα

Στις 11:30 ο Ερντογάν θα μεταβεί στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη», όπου θα καταθέσει στεφάνι και αμέσως μετά συνοδευόμενος από την σύζυγό του, θα αναχωρήσει για το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τους υποδεχθούν ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του, Βλασία.

Στις 11:45 υπολογίζεται χρονικά η επίσημη τελετή υποδοχής στην Ηρώδου Αττικού, η οποία περιλαμβάνει την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δυο χωρών και την επιθεώρηση τιμητικού αγήματος, θα ακολουθήσει η παρουσίαση των δυο αντιπροσωπειών και αμέσως μετά περίπου στις 12:00 οι δυο πρόεδροι θα εισέλθουν εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα πραγματοποιηθεί η κατ΄ιδίαν συνάντησή τους και αμέσως μετά στις 12:40 διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Mετά την επίσημη υποδοχή στο προεδρικό μέγαρο, η Εμινέ με τη σύζυγο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Σίσσυ Παυλοπούλου θα παρακαθίσουν σε γεύμα στη Μεγάλη Βρετανία.

Στις 13:30 προσδιορίζεται η άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας στις 14:50 θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 16:30 ο κ. Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, η πρώτη κυρία της Τουρκίας θα επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης με τη σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα όπου θα πιούν επίσης το απογευματινό τους τσάι.

Το επίσημο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο προς τιμήν του και της συζύγου του από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και την Βλασία Παυλοπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19:25.

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στις 11:15, ο Πρόεδρος της Τουρκίας μαζί με την Εμινέ Ερντογάν, και την συνοδεύουσα τουρκική αντιπροσωπεία αναμένονται στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», όπου θα τους υποδεχθούν, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης.

Στις 12.10 υπολογίζεται η άφιξή τους στην Κομοτηνή, η επίσκεψη στο Kirmahalle Cammi», και θα ακολουθήσει στις13:30-15:00 γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion.

Η διήμερη επίσημη επίσκεψη ολοκληρώνεται στις 16:00 με την αναχώρηση του κ. Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.