Τνν έγκριση του Συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την έναρξη σκληρών διαπραγματεύσεων με την Άγκελα Μέρκελ για τον σχηματισμό μεγάλου κυβερνητικού σχηματισμού και την αποφυγή νέων εκλογών, ζήτησε ο Μάρτιν Σουλτς, ενώ επιτέθηκε στις πολιτικές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το στίγμα που αυτές άφησαν στα κόμματα και τις ουλές που δημιούργησαν στην Ευρώπη.
Ο Σουλτς θέλοντας να ενισχύσει το αρχηγικό του προφίλ, να πείσει για την τήρηση των θέσεων του κόμματος και για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση απέναντι στην Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε στο συνέδριο του SPD ότι:
«Δεν πρέπει να κυβερνήσουμε με οποιοδήποτε τίμημα. Όμως ούτε πρέπει να αρνηθούμε να κυβερνήσουμε σε κάθε περίπτωση. Αυτό που μετράει είναι τι μπορούμε να προσφέρουμε»
Το κόμμα θα πρέπει να αρχίσει διερευνητικές συνομιλίες με την Κεντροδεξιά με ανοιχτό μυαλό, να δει τι είδους πολιτική μπορεί να προωθήσει και να αφήσει στο τραπέζι όλες τις επιλογές για σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε ο κ. Σουλτς προσθέτοντας:
«Το σημαντικό είναι το περιεχόμενο και όχι η μορφή».
Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης ηγέτης τόνισε: «Το κράτος μας πρέπει να γίνει ισχυρότερο, το κράτος μας πρέπει να γίνει καλύτερο! Γι’ αυτό χρειάζεται το SPD».
Δήλωσε επίσης ότι είναι απαραίτητο να επενδύσουμε μάλλον σε έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης παρά να επικεντρώσουμε στη λιτότητα και πρόσθεσε ότι δεν υποστηρίζει μια Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ελευθερία κινήσεων των πολιτών της.
«Η ήπειρός μας δεν αντέχει άλλα τέσσερα χρόνια γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη όπως αυτή που ασκήθηκε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε»
δήλωσε ο κ. Σουλτς, αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και νυν πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, κάτω σώματος του γερμανικού κοινοβουλίου, που επικεντρώθηκε στη λιτότητα.
Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης ζήτησε να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να υπάρξουν μέχρι το 2025 οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», ενώ πρόσθεσε πως οι χώρες που δεν συμφωνούν θα πρέπει να φύγουν από την ένωση.
Ο Σουλτς δήλωσε στο συνέδριο ότι θέλει από την Ε.Ε. να συμφωνήσει σε μια νέα συνταγματική συνθήκη, που να δημιουργεί μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, η οποία να μπορεί να αναλαμβάνει δράση σε τομείς όπως η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια, η φορολογία και οι νομισματικές υποθέσεις, το άσυλο και η διεθνής ανάπτυξη.
«Αυτή η συνταγματική συνθήκη πρέπει τότε να παρουσιαστεί σε όλα τα κράτη – μέλη και αυτά που δεν συμφωνούν θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτομάτως της Ε.Ε.»,
δήλωσε, επιτιθέμενος στις δεξιές πολιτικές ηγεσίες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.