Δήλωση Τζανακόπουλου για Ερντογάν με ακροατές τα media

Δήλωση Τζανακόπουλου για Ερντογάν με ακροατές τα media

Με σκεπτικισμό και ανησυχία υποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάνης, αντιδρώντας δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, λίγες ώρες πριν την άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπροσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε μια προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση, η οποία φαίνεται ότι έχει ελεγχθεί από το υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να δείξει ότι λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο της συνέντευξης του Ταγιπ Ερντογάν στον Αλέξη Παπαχελά, ενώ παράλληλα προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους ώστε να αποφευχθεί διπλωματική εμπλοκή.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει λόγο για “έντονο προβληματισμό και ερωτήματα”, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν υφίσταται καθώς η προσπάθεια “επικαιροποίησης” της Συνθήκης της Λωζάνης, αποτελεί μια μαξιμαλιστική μεν, πάγια δε θέση της Τουρκίας, η οποία έχει διατυπωθεί κατ επανάληψη.

Διαβάστε  Οι αγορές τσακίζουν τη λίρα, οδηγούν στη σύγκρουση Ερντογάν-τραπεζιτών

Τη στιγμή που στο εσωτερικό της Τουρκίας επικρατεί κλίμα πόλωσης, αν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έθετε τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας, έστω και τηλεοπτικά, τότε θα θεωρούνταν ότι κάνει… “εκπτώσεις” και να αντιμετώπιζε εσωτερική αμφισβήτηση. Ως εκ τούτου οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, δεν αποτελούν πρόκληση, από τη στιγμή που δεν μιλά για μονομερή δράση αλλά θέτει ζήτημα συζητήσεων, το οποίο η Αθήνα απορρίπτει και συνεπώς δεν γεννάται θέμα.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν επελαύνει στα Βαλκάνια, αναγορεύεται επίτιμος δημότης σερβικής πόλης

Υπ αυτό το πρίσμα η παρέμβαση του Δημήτρη Τζανακόπουλου απαντά κυρίως στις ανησυχίες που τα media εγείρουν και δεν αφορά την ουσία των θέσεων και της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που επίσημη κυβερνητική απάντηση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και όχι από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών ή τον καθ ύλην αρμόδιο υπουργό ή ακόμα και από τον πρωθυπουργό.

Ακολουθεί η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου

Η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη.

Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών. Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή.