Μέρκελ, Πάπας Φραγκίσκος και Αλ Σίσι καταδικάζουν Τραμπ για Ιερουσαλήμ

Μέρκελ, Πάπας Φραγκίσκος και Αλ Σίσι καταδικάζουν Τραμπ για Ιερουσαλήμ

Με ένταση αντιδρά η διεθνής κοινότητα, στην προαναγγελθείσα απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, με τη Βρετανία πρώτα, τη Γερμανία, τον Πάπα Φραγκίσκο, ακόμα και την Αίγυπτο να την καταδικάζουν.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ειλημμένη, καθώς αφενώς την προαναγγείλει από την προεκλογική περίοδο και αφετέρου εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική του στη Μέση Ανατολή, ενώ η χρονική περίοδος που επελέγη απαντά στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Παρ’ όλα αυτά η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή της δεν στηρίζει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου για την Ιερουσαλήμ.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν στηρίζει αυτήν τη θέση, γιατί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο μιας λύσης των δύο κρατών»

τόνισε η καγκελάριος, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Διαβάστε  Ανάλυση: Η Μέρκελ τραβάει την Ευρώπη πολύ μακριά από τον Τραμπ

Τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε και ο Πάπας Φραγκίσκος, καλώντας όλες τις πλευρές να σεβαστούν το «status quo» και να φερθούν με «σοφία και σύνεση».

«Η Ιερουσαλήμ είναι μία μοναδική πόλη, που είναι ιερή για τους εβραίους, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους […] και έχει έναν ξεχωριστό ρόλο για την ειρήνη»

είπε ο ποντίφικας.

Διαβάστε  Η Τουρκία σέρνει την ΟΙΣ σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στη Μέση Ανατολή

Στην κατηγορηματική απόρριψη της απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ προχώρησε και η Αίγυπτος, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Διαφήμιση