Η Apple αρχίζει να πληρώνει 13 δισ. στην Ιρλανδία

Η Apple αρχίζει να πληρώνει 13 δισ. στην Ιρλανδία

Στρατηγική αναδίπλωσης ακολουθούν, τελικά, Apple και Ιρλανδία, απέναντι στην Κομισιόν, καθώς κατέληξαν σε συμφωνία για τη σταδιακή αποπληρωμή φόρων 13 δισ. που η αμερικανική εταιρία είχε αποφύγει να πληρώσει μέσω ειδικής συμφωνίας, ενώ εκκρεμεί η προσφυγή κατά της απόφασης της DG Comp, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Λίγο πριν από τη συνάντησή του με την επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντονόχοε ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει την καταβολή του ποσού από την Apple στον εν λόγω λογαριασμό από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε να εισπράξει το Δουβλίνο 13 δισ. ευρώ από την Apple ως μη καταβληθέντες φόρους, διότι οι ιρλανδικές αρχές επέβαλαν μηδενικό ή ελάχιστο φόρο στην εταιρεία, παρά τα τεράστια κέρδη της.

Αυτό, ουσιαστικά, έφερε στο φως την πολύκροτη υπόθεση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης που απολαμβάνουν αρκετές πολυεθνικές εταιρείες εις βάρος των υπόλοιπων εταιρειών. Η συναίνεση που επέδειξαν τα δύο εμπλεκόμενα μέρη έλαβε χώρα μετά τη σύγκρουση Βρυξελλών και Δουβλίνου, λόγω της απόφασης της Ε.Ε. τον περασμένο Οκτώβριο να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την ιρλανδική κυβέρνηση διότι απέτυχε να ανακτήσει οφειλόμενους φόρους.

Διαφήμιση