Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες περιείχε η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα του συνεδρίου “Η ώρα της οικονομίας” του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου ανέδειξε την κυβέρνηση ως εγγυητή της αξιοπιστίας της χώρας, αντλώντας πολιτικό κεφάλαιο από τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με κυβερνήσεις, ηγέτες και διεθνείς οργανισμούς και χρησιμοποιώντας τις αγορές ως λυδία λίθο της κυβερνητικής επιτυχίας.
Αναφέροντας τη λέξη “αξιοπιστία” αρκετές φορές κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνησή του θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, με στόχο να εμπεδώσει το θετικό οικονομικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, από την εδραίωση της αναπτυξιακής δυναμικής.
Η ρητορική του Αλέξη Τσίπρα, η προσεκτική επιλογή των μετώπων, η αποφυγή κοινωνικών αντιπαραθέσεων και η στόχευση στο επενδυτικό κλίμα, τις αγορές και τις θέσεις εργασίας, συνθέτουν το νέο αφήγημα που προσπαθεί να διαμορφώσει η ελληνική κυβέρνηση.
Βασικό ακροατήριο του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν η διεθνής επενδυτική και πολιτική κοινότητα, ενώ σε παράλληλα η ομιλία του στόχο είχε να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό από τη σκανδαλολογία και τους πλειστηριασμούς, στο οικονομικό success story, έκφραση που για ευνόητους λόγους απέφυγε να χρησιμοποιήσει, αντικαθιστώντας την με την εναρκτήρια δήλωση του:
“η ώρα της ελληνικής οικονομίας επιτέλους ήρθε”
Ο Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε χαμηλούς, σχετικά, τόνους, έδωσε στοχευμένες απαντήσεις και προσπάθησε να περάσει εικόνα “ήρεμης δύναμης”, ώστε να καταστήσει σαφές ότι δεν ευσταθούν σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης, καλλιεργώντας παράλληλα προσδοκίες για την επόμενη ημέρα. Προανήγγειλε μείωση της υψηλής φορολογίας, την οποία εμφάνισε ως
«δύσκολη πολιτική απόφαση κάτω από το πιεστικό βάρος των έκτακτων συνθηκών που βρέθηκε η χώρα και την πίεση των δανειστών μας να φύγουμε από τη μακρά περίοδο των ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στη κρίση»
Ενώ, σε μια προσπάθεια να κάψει το χαρτί της μείωσης της φορολογίας, πάνω στο οποίο επιχειρεί να χτίσει το πολιτικό της αφήγημα η αντιπολίτευση αναφέρθηκε στο “τέταρτο Μνημόνιο”, που προβλέπει μειώσεις φορολογικών συντελεστών, όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο.
«Η έξοδος από τη κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των συντελεστών. Αυτό θα γίνει άμεσα και προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» είπε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «κοινωνικά αθέμιτη, αν και νομότυπη την πρακτική της φοροαποφυγής μέσω φορολογικών παραδείσων».
Ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα των πλειστηριασμών, παρά μίλησε γενικότερα για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας ότι «αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, ανακουφίζοντας την πραγματική οικονομία από τη θηλιά της υπερχρέωσης και της ανεπαρκούς ρευστότητας».
Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, σημειώνοντας ότι
«από 5,39% που ήταν τη Παρασκευή έπεσε στο 4,81% που αποτελεί τη καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί από τις 8 Οκτωβρίου 2009»
ενώ χρησιμοποίησε την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στη διαδικασία συσσώρευσης νέου πολιτικού κεφαλαίου, καθώς και ως πρώτο πυλώνα για την απόδειξη της εδραιωμένης αξιοπιστίας της κυβέρνησης και της χώρας
«οι αγορές επιστρέφουν ήδη την ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα και μας ανάβουν το πράσινο φως για τη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια σε λίγους μήνες από σήμερα».
Αίσθηση, σε διεθνείς κύκλους, προκάλεσε και η πλήρης απαξίωση του επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, τις δηλώσεις του οποιου αντιπαρέβαλε με αυτές του πολιτικού του προϊσταμένου, Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας χαρακτηριστικά
“Οπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι κάποιος ασήμαντος τεχνοκράτης που υπερεκτίμησε το μπόι του και πήρε τα μικρόφωνα των συνεδρίων”
Εννοώντας τις δηλώσεις του Ντέκλαν Κοστέλο, στο ίδιο συνέδριο την προηγούμενη ημέρα, όπου ο τεχνοκράτης της Κομισιόν υποστήριζε ότι:
ο όρος καθαρή έξοδος δεν είναι ίσως η καταλληλότερη και πιο χρήσιμη ορολογία
παρέμβαση που αποδόθηκε από τα ελληνικά media ως πλήγμα στην κυβέρνηση και αποστασιοποίηση του από την τεχνική συμφωνία ή ακόμα και ως ένδειξη επερχόμενης σύγκρουσης.
Αντ αυτού ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε τις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντησή τους στην Πορτογαλία, όπου ο Ευρωπαίος επίτροπος σημειώνει:
«η Ελλάδα θα είναι -από τον Αύγουστο του 18- ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, με επιτήρηση μεν στην εποχή μετά το πρόγραμμα, όπως συνέβη με τη Πορτογαλία την Ιρλανδία, τη Κύπρο, αλλά χωρίς άλλα προγράμματα».
Ο πρωθυπουργός, διαμορφώνοντας τη “βιτρίνα” της ελληνικής οικονομίας, για την προσέλκυση επενδύσεων, εστίασε στα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται, όπως οι αγωγοί TAP, IGB και EastMed, η ανάπτυξη του Κέντρου Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου, FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που -όπως είπε- «πρόσφατα συμφωνήσαμε στις ΗΠΑ να προωθήσουμε», o Eurasia Interconnector, που θα ενώνει την Κρήτη με την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή και μακροπρόθεσμα, ο Eurafrica Interconnector.
Υποστήριξε ότι σήμερα «όλοι γνωρίζουν τους όρους του ‘παιχνιδιού’ και δεν υπάρχουν αδιαφανείς και μυστικές συνεννοήσεις».