Ευρωπαϊκή ναρκοσκούπα σε Βαλκάνια και… Ελλάδα

Η σύνδεση της γεωπολιτικής στρατηγικής για ένταξη των Βαλκανίων στις Ευρωατλαντικές δομές, με την έκρηξη στις κατασχέσεις ναρκωτικών

Ευρωπαϊκή ναρκοσκούπα σε Βαλκάνια και… Ελλάδα

Χαρακτηριστικά πανβαλκανικής επιχείρησης υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο της πολιτικής σταθεροποίησης της περιοχής έχουν οι μαζικές συλλήψεις για ναρκωτικά από τις ελληνικές αρχές, το οποίο έχει οδηγήσει στην κατάσχεση τεραστίων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, σε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις.

Οι αρχές στην Ελλάδα, μόνο τον τελευταίο ένα μήνα έχουν ανακοινώσει την κατάσχεση τεραστίων ποσοτήτων ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης, υπερβαίνοντας ακόμα και το σύνολο των κατασχέσεων προηγουμένων ετών, ενώ παράλληλα πολλές είναι και οι συλλήψεις. Μεγάλες είναι όμως και οι επιτυχίες των διωκτικών αρχών στη μάχη κατά των ναρκωτικών και στη Σερβία, την Αλβανία και την πΓΔΜ, με τα γεγονότα και τις επιχειρήσεις να πυκνώνουν ταυτόχρονα.


Στο εν τω μεταξύ οι ελληνικές αρχές εξάρθρωσαν δυο, μάλλον συνδεδεμένα, κυκλώματα εμπορίας κοκαΐνης,

Διαφήμιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ηχηρά είναι και τα αποτελέσματα στις επιχειρήσεις κατά της διακίνησης κάνναβης:

Διαβάστε  Συνελήφθη 30χρονος για παιδική πορνογραφία

Πριν από περίπου ένα μήνα οι αρχές εντόπισαν και κατάσχεσαν ποσότητες σχεδόν ενός τόνου σε πολυτελείς κατοικίες στο Νέο Βουτζά, σε δενδρύλλια, που ξεπερνούσαν το ένα μέτρο το καθένα, ωστόσο το ενδιαφέρον εκεί είναι ότι σε αυτή τη σπείρα συμμετείχαν Κινέζοι και Βιετναμέζοι που ήταν παράνομα στη χώρα και ήρθαν πριν λίγο καιρό για να στήσουν την έδρα του στρατηγείου τους με σκοπό να πλημμυρίσουν με ναρκωτικά την Ευρώπη.


Διαβάστε επίσης: Europol: Το έγκλημα έγινε hitech και… δύσκολα πιάνεται

Οι ποσότητες ναρκωτικών που έχουν κατασχεθεί το 2017 έως τώρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντίστοιχες των προηγουμένων ετών, συνιστώντας ένα ιδιαίτερα δυναμικό πλήγμα στην υψηλού επιπέδου εγκληματικότητα.

Το γεωπολιτικό κάδρο

Στον ίδιο χρόνο εντείνονται οι διαβουλεύσεις των χωρών αυτών τόσο με την Ελλάδα, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ήδη το Συμβούλιο σταθεροποίησης Αλβανίας-Ευρώπης εισηγείται την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία, ενώ οι εντατικοποιούνται οι διαβουλεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ, ώστε να απεμπλακεί η διαδικασία ένταξης της χώρας στο NATO, ενώ η νέα κυβέρνηση, Ζάεφ, ολοκλήρωσε και διαδικασία επαναπροσέγγισης με τη Βουλγαρία. Αντιστοίχως σε ευρωπαϊκή τροχιά βρίσκεται και η Σερβία με τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν να επισκέπτεται να να επαινεί τη χώρα για την πρόοδο της.

Πιο πίσω και με περισσότερα προβλήματα βρίσκεται το Κόσοβο, η νέα κυβέρνηση του οποίου επιχειρεί να επαναδιαπραγμαευτεί τα σύνορα με το Μαυροβούνιο, τη χώρα που έγινε ήδη μέλος του NATO, ενώ παράλληλα επιδιώκει το μετασχηματισμό της δύναμης ταχείας αντίδρασης σε τακτικό στρατό, κάτι που αντίκειται στις διεθνείς συνθήκες που διέπουν την ανεξαρτητοποίησή του.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Η στρατηγική Ζάεφ για κύρωση και Δημοψήφισμα

Ρεκόρ παραγωγής οπιούχων στο Αφγανιστάν

Στην ετήσια έκθεσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) επεσήμανε ότι το όπιο που παρασκευάζεται από τις παπαρούνες στο Αφγανιστάν, η βασική πηγή ηρωίνης παγκοσμίως, εκτιμάται στους 9.000 κυβικούς τόνους.

Ως εκ τούτου, «είναι πιθανή η επέκταση της δράσης των ανταρτών και η ενίσχυση της χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν, ενώ την ίδια ώρα ηρωίνη καλύτερης ποιότητας και με χαμηλότερο κόστος θα φτάσει στις αγορές σε όλο τον κόσμο, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης», προειδοποίησε η UNODC.

Στην έκθεση της για το 2016, η υπηρεσία προειδοποιούσε ότι το γεγονός ότι η Καμπούλ χάνει τον έλεγχο της ασφάλειας σε πολλές περιοχές συμβάλλει στην αποτυχία των προσπαθειών για την εξάλειψη της καλλιέργειας παπαρούνας, μια μέθοδο που προκρίνουν οι ΗΠΑ μετά την επέμβασή τους στο Αφγανιστάν το 2001.

Τα έσοδα από την πώληση οπίου, εξάλλου, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με το 2016, φτάνοντας το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 7% του εκτιμώμενου ΑΕΠ του Αφγανιστάν, τόνισε η UNODC.

Τα ναρκωτικά στην Ευρώπη

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EMCDDA) η αξίας των ναρκωτικών που πωλούνται ετησίως στην Ευρώπη υπερβαίνει τα 22 δισ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από την Κολομβία και το Αφγανιστάν και εισάγονται είτε απευθείας, μέσω ταχυδρομείων ή πλοίων, είτε μέσω της Τουρκίας και του βαλκανικού διαδρόμου

Παράλληλα Interpol και Europol έχουν επισημάνει τη διασύνδεση εμπορίας ναρκωτικών και χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων, τόσο στο Αφγανιστάν και την Αφρική όσο και στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης Fuleco της Europol η κοκαΐνη που διακινείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγεται κυρίως στην Κολομβία, το Περού και τη Βολιβία, ενώ φτάνει στην ΕΕ μέσω άλλων λατινοαμερικανικών χωρών. Σε έκθεση της η Interpol κατονομάζει ως βασικές χώρες διακίνησης προς την ΕΕ τις:

  • Βραζιλία
  • Βενεζουέλα
  • Αργεντινή
  • τη θαλάσσια περιοχή της Καραϊβικής
  • και τη Δυτική Αφρική
Διαβάστε  Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξοπλιστικών η αναβάθμιση των F-16

Η παραγωγή στην Κολομβία έχει σημειώσει εκρηκτική αύξηση την τελευταία 2ετία, όπως σημειώνει η Europol, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένα φορτία προς την Ευρώπη, μεγαλύτερη διαθεσιμότητα στις πιάτσες και περισσότερους εμπλεκόμενους.

Ο τρόπος λειτουργίας που έχει επισήμως καταγραφεί δεν εμφανίζει σημαντικές διαφοροποιήσεις τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνει τη διακίνηση μέσω εμπορευματικών δρομολογίων σε conteiner πλοίων στα οποία μεταφέρονται νόμιμα αγαθά, όσον αφορά τις πολύ μεγάλες ποσότητες. Μικρότερες ποσότητες διακινούνται και μέσω των Couriers οι οποίοι χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσους σταθμούς λιμάνια και αεροδρόμια σε πλούσιες αραβικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και περιοχές της Ανατολικής Αφρικής.

Κρουαζιερόπλοια με αφετηρία νησιά της Καραϊβικής χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για την εισαγωγή κοκαΐνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια από τις λίγες διαφοροποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας των δικτύων που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.