Έτοιμος να βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή ο Τραμπ

Έτοιμος να βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή ο Τραμπ

Σε ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή επιμένει να κινείται ο Ντόανλντ Τραμπ, καθώς όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακά media, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μαχμούντ Αμπάς, τον ενημέρωσε ότι σκοπεύει να μετακινήσει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, από το Τελ Αβίβ, που βρίσκεται τώρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Αμπάς, ο τελευταίος προειδοποίησε τον κ. Τραμπ ότι η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα έχει «επικίνδυνες συνέπειες».

Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβαλε την ανακοίνωση της απόφασης του, που συνιστά de facto αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, αλλάζοντας την επί δεκαετίες γραμμή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Στο εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Διαβάστε  Ο Τραμπ απειλεί απροκάλυπτα το Ιράν

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ, αλλά το Τελ Αβίβ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, καθώς το ανατολικό τμήμα της πόλης είναι παλαιστινιακό έδαφος το οποίο είχε καταληφθεί από το εβραϊκό κράτος κατά τον πόλεμο του 1967.

Η στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, εκφράζεται μέσω σειράς πράξεων και αποφάσεων, οι οποίες -μέχρι στιγμής- έχουν αποσταθεροποιήσει την περιοχή, σε μια προσπάθεια πρόκλησης ανακατατάξεων και ανατροπής του status quo, ενώ εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή είναι ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, που επίσης εμπλέκεται στην έρευνα για τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής έχουν:

σχηματίσει άξονα στην περιοχή με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, ενώ
εφαρμόζουν πολιτική απομόνωσης του Ιράν, στο πλαίσιο της οποίας
επιβλήθηκε εμπάργκο στο Κατάρ και
απειλείται με αποσταθεροποίηση ο Λίβανος.

Υπ αυτό το πλαίσιο η κίνηση με μετακίνησης της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο αναγνώρισης της ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, μπορεί να χαρακτηρίζεται τώρα προβοκάτσια, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ενταγμένη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δεν θα μπορούσε να είναι αποδεκτή έως και εποικοδομητική.

Διαβάστε  Πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους, νεκρούς και ζωντανούς

Από την άλλη πλευρά όμως η αμερικάνικη πολιτική στην περιοχή έχει φέρει και θετικά αποτελέσματα

Ήδη με παρέμβαση των ΗΠΑ και της Αιγύπτου υπήρξε
αλλαγή του καταστατικού της Χαμάς
με σιωπηρή αποκήρυξη της Μουσουλμανικής Αδερφότητας,
συμφιλίωση της με τη Φατάχ,
επανένωση της Γάζας με τα παλαιστινιακά εδάφη και
προσέγγιση του Μαχμούντ Αμπάς με τη Σαουδική Αραβία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τη ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε προαναγγείλει την κίνησή του από την προεκλογική περίοδο, ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία, ο Αραβικός Σύνδεσμος και σειρά άλλων διεθνών παραγόντων έχουν προειδοποιήσει ότι η κίνηση Τραμπ ενδέχεται να προκαλέσει διεθνή κρίση, καθώς η Ιερουσαλήμ είναι ιερή πόλη για εβραίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, ενώ οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το ανατολικό, κατεχόμενο τμήμα της να αποτελέσει την πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης.

Διαβάστε  Το Ιράν ζητά ευρωπαϊκή ασπίδα κατά Τραμπ-Νετανιάχου, κατεβάζει τους τόνους

Μετά τη διακοίνωση των προθέσεων του Ντόναλντ Τραμπ στους ομολόγους της Μέσης Ανατολής, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απαγόρευση μετακινήσεων Αμερικανών στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, καθώς πλέον ο κίνδυνος βίαιων επεισοδίων είναι υψηλός.

Διαφήμιση