Διεθνής ομοβροντία κατά Τραμπ για Ιερουσαλήμ

Διεθνής ομοβροντία κατά Τραμπ για Ιερουσαλήμ

Ομοβροντία σε διεθνές επίπεδο έχει προκαλέσει η διακοίνωση της πρόθεσης του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας de facto, την αμφισβητούμενη από τη διεθνή κοινότητα πόλη, ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αν και νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι η επίσημη ανακοίνωση αναβάλλεται προς το παρόν.

Άμεση ήταν αντίδραση του Μαχμούντ Αμπάς και του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, οι οποίοι μετά την ενημέρωση που έλαβαν από τον Ντόναλντ Τραμπ προέβησαν σε μπαράζ ενεργειών προσπαθώντας να προκαλέσουν ενεργή εμπλοκή της αραβικής αλλά και της διεθνούς κοινότητας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ανάφλεξη στην περιοχή. Αν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αναδιπλωθεί, τότε οι ΗΠΑ δίνουν έναν ακόμη λόγο για την επαναπροσέγγιση Ευρώπης-Ρωσίας, απειλή που έχει διατυπώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Διαβάστε επίσης: Έτοιμος να βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή ο Τραμπ

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δημοσίως απείλησε με νέα ιντιφάντα, ενώ στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση στον πάπα Φραγκίσκο και τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας προκειμένου να παρέμβουν.

«Ο πρόεδρος Αμπάς συνομίλησε, μετά το τηλεφώνημά του με τον πρόεδρο Τραμπ, με τους προέδρους της Ρωσίας (Βλαντίμιρ Πούτιν) και της Γαλλίας (Εμανουέλ Μακρόν), με τον ποντίφικα και τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας. Τους επισήμανε ότι μια τέτοια ενέργεια είναι απορριπτέα και τους προέτρεψε να παρέμβουν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο»

σημείωσε ο Νάμπιλ Αμπού Ρνταϊνάχ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος επισήμανε ότι ο Μαχμούτ Αμπάς δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της μεταφοράς της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Αποφασιστικός και χωρίς περιστροφές ήταν σε δηλώσεις του για το θέμα ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναζητά ευκαιρίες και αφορμές για να συσπειρώσει τον μουσουλμανικό κόσμο απέναντι στις ΗΠΑ, αποκτώντας ο ίδιος μοχλό πίεσης για την άρση του ιδιότυπου αποκλεισμού του.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν "πουλιέται" στους Ευρωπαίους για να σώσει την οικονομία

Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε, μεταξύ άλλων, ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι «κόκκινη γραμμή» για τους μουσουλμάνους, αναφερόμενος σε ενδεχόμενο ρήξης των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, εάν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την ιερή πόλη ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.

«Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους»,

δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του.

«Θα διεξαγάγουμε αυτή τη μάχη μέχρι το τέλος με αποφασιστικότητα. Και αυτό μπορεί να φθάσει έως τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεών μας με το Ισραήλ»,

πρόσθεσε, σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται ξανά από τον Μάιο του 2017.

«Ως ασκούντες την προεδρία του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) θα παρακολουθήσουμε το θέμα μέχρι τέλους. Αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα συγκαλέσουμε εντός πέντε ή 10 ημερών σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΟΙΔ στην Κωνσταντινούπολη. Θα θέσουμε σε κίνηση όλο τον μουσουλμανικό κόσμο σε αυτή τη σύνοδο κορυφής»,

κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος, σε μια προσπάθεια να φανεί ως εκφραστής των χωρών της περιοχής.

Υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, Ναμπίλ Σάατ, προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι ενδεχόμενη αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα σήμαινε το τέλος της προσπάθειας που διεξάγει η αμερικανική κυβέρνηση για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Δεν θα δεχθούμε πλέον τη μεσολάβηση της Αμερικής, δεν θα δεχθούμε πλέον τη μεσολάβηση του Τραμπ. Θα είναι το τέλος του ρόλου που διαδραματίζουν οι Αμερικανοί στη διαδικασία αυτή»,

είπε ο κ. Σάατ στους δημοσιογράφους, ενώ αναφέρθηκε και στις εν δυνάμει κοινωνικές αναταραχές

«Δεν γνωρίζω αν θα προκληθεί βία, αλλά θα υπάρξουν χωρίς αμφιβολία λαϊκές διαδηλώσεις παντού. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει βία», είπε. Αλλά «βία μπορεί να ξεσπάσει στον αραβικό κόσμο, η οποία δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί».

«Θα δεχόμασταν την αμερικανική διαδικασία, αν δεσμεύονταν να τηρήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού»

είπε ο Σάατ. «Δεν ζητάμε τίποτε άλλο από τη λύση των δύο κρατών. Ο κ. Τραμπ και η κυβέρνησή του ετοιμάζονται να παραβιάσουν (αυτή την αρχή), δεν παίζουν το παιχνίδι και εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι τους», είπε.

Διαβάστε  Την Πέμπτη συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου για το Παλαιστινιακό

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπού Γάιτ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να λάβουν οποιαδήποτε μέτρα που θα αλλάζουν το νομικό και πολιτικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Είπε ακόμη ότι μια ενδεχόμενη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ ή η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα ήταν «ένα επικίνδυνο μέτρο που θα είχε επιπτώσεις» σε ολόκληρη την περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε για τις «σοβαρές επιπτώσεις» που θα έχει ενδεχόμενη αναγνώριση από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην πόλη αυτή.

«Θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινή γνώμη και σε ολόκληρα μέρη του κόσμου»,

αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ προσέθεσε ότι

«Πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στις προσπάθειες για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και να αποφύγουμε οποιαδήποτε ενέργεια θα υπονόμευε τις προσπάθειες αυτές»

Ενώ συνέχισε διευκρινίζοντας ότι:

«Από τις αρχές του έτους», η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι πρέπει να σκεφθούμε «τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια μονομερής απόφαση ή ενέργεια όσον αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ».

Καταλήγοντας η Μογκερίνι επιτέθηκε εμμέσως πλην σαφώς στον Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας:

«Κάθε τι που αναμοχλεύει την κρίση είναι αντιπαραγωγικό αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο υπηρεσιακός αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Μια λύση για το ζήτημα της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να εξευρεθεί παρά μόνο στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών»

Για υπέρβαση των εσκαμμένων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της Χαμάς:

«Με την αναγνώριση από την αμερικανική κυβέρνηση της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας των δυνάμεων κατοχής και με τη μεταφορά της πρεσβείας της, όλες οι κόκκινες γραμμές παραβιάστηκαν»

επισήμανε ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε σε μια επιστολή που απηύθυνε προς τους ηγέτες αραβικών και μουσουλμανικών χωρών και δημοσιοποιήθηκε από την οργάνωση.

Διαβάστε  Και τον πρόξενο του Ισραήλ απελαύνει ο Ερντογάν

Διαβεβαιώσεις ότι η Μόσχα στηρίζει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών αρχών, με επίκεντρο μεταξύ άλλων και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, παρείχε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν δόθηκαν σχετικά με το θέμα.
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Μαχμούτ Αμπάς ότι σκοπεύει να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ κι ενώ κλιμακώνονται οι αντιδράσεις χωρών της Μέσης Ανατολής ενάντια στο ενδεχόμενο μιας μονομερούς απόφασης εκ μέρους της Ουάσιγκτον.

Διαφήμιση