Η Κίνα σύντομα ο μεγαλύτερος καταναλωτής παγκοσμίως

Η Κίνα σύντομα ο μεγαλύτερος καταναλωτής παγκοσμίως

Προοπτική υπέρβασης των ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη χώρα σε εισαγωγές παγκοσμίως έχει η Κίνα σύμφωνα με ανάλυση των οικονομολόγων του CICC, Liu Liu and Liang Hong, την οποία αναδημοσιεύει το Bloomberg.

Όπως επισημαίνεται η Κίνα “σκουπίζει” την παγκόσμια προσφορά στα πάντα, καθώς ο πληθυσμός στις μεγαλουπόλεις της αυξάνεται ραγδαία και η μεσαία τάξη της χώρας διευρύνεται δημιουργώντας νέες ανάγκες.

Σύμφωνα με την έρευνα η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ, ως η μεγαλύτερη χώρα σε εισαγωγές εντός της επόμενης 5ετίας, δυναμική που ήδη προκαλεί αναταράξεις, ενώ ακόμα είναι δύσκολο να προβελφθεί η επίδραση που αυτή θα έχει σε γεωπόλιτικό επίπεδο.

Η επιχειρούμενη, υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ, μετάβαση από το παραγωγικό μοντέλο στο πιο σύνθετο καταναλωτικό θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την οικονομική ισχύ της Κίνας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Διαβάστε  Βερολίνο-ΕΕ τρομάζουν από την επέλαση της Κίνας σε Ελλάδα και Βαλκάνια

Η Κίνα πιθανότατα θα αρχίσει να εισάγει περισσότερα προϊόντα που σχετίζονται με τους καταναλωτές παρά βιομηχανικά υλικά, καθώς γίνεται η μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά στον κόσμο, όπως υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι μίας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της χώρας.

Ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής, η Κίνα έχει ηγείται των εισαγωγών πρώτων υλών, εξαρτημάτων και εξαρτημάτων για χρόνια. Ωστόσο, όσον αφορά τα καταναλωτικά αγαθά, παραμένει σε μεγάλο βαθμό πίσω από τις ΗΠΑ.

Καθώς οι Κινέζοι καταναλωτές ενισχύονται αριθμητικά και ποιοτικά, εμφανίζουν αυξανόμενη διάθεση για προϊόντα πολυτελείας. Υπ αυτό το πρίσμα η αύξηση των εισαγωγών καθοδηγείται όλο και περισσότερο από τους καταναλωτές, αντί της βιομηχανίας, σύμφωνα με την CICC.

Διαβάστε  Αυτές οι χώρες ελέγχουν το αμερικανικό χρέος

Διαφήμιση