Χαμηλότερη των προσδοκιών η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Χαμηλότερη των προσδοκιών η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Αισθητά κατώτερη των προβλέψεων ήταν η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του 2017, με το ΑΕΠ να επεκτείνεται με ρυθμό 1,3%, έναντι προσδοκιών της κυβέρνησης για 1,6%, αν και η κυβέρνηση, μέσω διαρροών, επιμένει ότι θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη.

Η αναπτυξιακή υποαπόδοση της οικονομίας στα τρία τρίμηνα του 2017 ανεβάζει την πίεση στην κυβέρνηση για την επίτευξη των προβλέψεων σε ετήσια βάση για ανάπτυξη 3%, στόχος που έχει πλέον de facto αναθεωρηθεί.

Η συγκράτηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης αλλά και στην αρνητική πορεία των επενδύσεων.
Η τελική καταναλωτική δαπάνη όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά παρουσίασε και μείωση στο 3ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Μια μείωση η οποία έφτασε στο 1%.

Διαφήμιση

Αρνητική έκπληξη ήταν και η μείωση των επενδύσεων, με τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να μειώνονται κατά 8,5% σε σχέση με το 3ο τυρίμηνο του 2016. Αύξηση κατά 7,8% καταγράφηκε στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,3%.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι το 1,3% που ανακοινώθηκε είναι η αρχική εκτίμηση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το 2017.
Παράλληλα, χαρακτηρίζουν θετικό πως η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί την αρχική εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο από 0,8% σε 1,6%.