Ανεβαίνει η ένταση στην κορεατική χερσόνησο: Ξεκίνησε η κοινή άσκηση ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας

Ανεβαίνει η ένταση στην κορεατική χερσόνησο: Ξεκίνησε η κοινή άσκηση ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας

Με τη συμμετοχή αόρατων F-22 Raptor αεροσκαφών από την Ιαπωνία και στρατηγικών βομβαρδιστικών ξεκίνησαν τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν διεξαγάγει στην ιστορία άρχισαν σήμερα Νότια Κορέα και ΗΠΑ, μία εβδομάδα μετά την επιτυχημένη δοκιμή του πιο προηγμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Η διαρκώς κλιμακούμενη ένταση και η συνεπακόλουθη αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου στην περιοχή τραβά τους προβολείς της δημοσιότητας, βοηθώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να “δραπετεύσει” από το βαρύ εσωτερικό κλίμα και τα διαρκή πλήγματα στη δημοτικότητά του από την έρευνα για τις σχέσεις του με τη Ρωσία και την κρίση με τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Στα ετήσια κοινά γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, που βαπτίστηκαν «Άγρυπνος Άσος» (Vigilant Ace), θα πάρουν μέρος έξι «αόρατα» για τα ραντάρ αμερικανικά μαχητικά F-22 Raptor και συνολικά τουλάχιστον 230 αεροσκάφη.
Στο πλαίσιο των ασκήσεων θα αναπτυχθούν επίσης αμερικανικά αεροσκάφη F-35. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Νότια Κορέα θα πρόκειται για την άσκηση με τη συμμετοχή των περισσότερων μαχητικών πέμπτης γενιάς που έχει γίνει ποτέ. Περίπου 12.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους άνδρες των Πεζοναυτών και του Πολεμικού Ναυτικού, θα συμμετάσχουν στα γυμνάσια, μαζί με άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας. Τα αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν θα χρησιμοποιήσουν οκτώ αμερικανικές και νοτιοκορεάτικες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Διαβάστε  Κορέα: Το κακό προηγούμενο των Συνόδων Κορυφής

Η Πιονγιάνγκ καταδίκασε τα στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία χαρακτήρισε πρόκληση. Συγκεκριμένα κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι αυξάνει την ένταση και προειδοποίησε ότι τα γυμνάσια αυτά ωθούν την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο προς μια «ανάφλεξη», σύμφωνα με βορειοκορεάτικα κρατικά ΜΜΕ.

Η βορειοκορεάτικη Επιτροπή για την Ειρηνική Επανένωση της Χώρας αποκάλεσε «παράφρονα» τον Τραμπ την Κυριακή και υποστήριξε πως τα γυμνάσια «ωθούν την ήδη οξυμένη κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου».
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δήλωσε επίσης το Σάββατο ότι η κυβέρνηση Τραμπ «παρακαλάει να γίνει πυρηνικός πόλεμος» προχωρώντας σε μια «εξαιρετικά επικίνδυνη ζαριά στην κορεατική χερσόνησο».

Διαβάστε  Ο Κιμ ανακοίνωσε ότι κλείνει πεδίο πυρηνικών δοκιμών

Διαφήμιση