Νέες επιπλοκές και αυξημένες εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις για τον Λευκό Οίκο και τον ίδιο τον Ντοναντ Τραμπ συνεπάγονται οι τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα του FBI για τις σχέσεις με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2016, ενώ παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται δεύτερη έρευνα της Γερουσίας για εμπλοκή της Μόσχας στις εκλογές.
Η δήλωση ενοχής από τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, για ψευδείς δηλώσεις στο FBI και η εμπλοκή του γαμπρού και ειδικού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Τζέρεντ Κούσνερ, είναι προβλήματα τα οποία μπορούν να έχουν επιπλοκές και συνέπειες σε εν εξελίξει πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες.
Αν και ο Λευκός Οίκος ποντάρει στη διάψευση του NBC για κατάθεση του Μάικλ Φλιν που εμπλέκει προσωπικά τον Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρώντας μέσω αυτού να απαξιώσει την παραχθείσα δημοσιότητα γύρω από το θέμα, η στρατηγική αυτή δεν έχει αντίκρυσμα στην Ουάσιγκτον όπου οι κινήσεις του προέδρου βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο.
Η προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής ατζέντας με ανάδειξη του ζητήματος της Βορείου Κορέας, την προώθηση και ψήφιση των φοροαπαλλαγών σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης δεν αποδείχθηκαν ικανές για να “μπαζώσουν” το θέμα της έρευνας για τις σχέσεις με τη Ρωσία. Ο Λευκός Οίκος και ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και με παραπλανητικά πυρά, όπως η σύγκρουση με τη Μέι για τα αντι-ισλαμικά video που ανέβασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, αλλά “ξεθύμαναν” και αυτά γρήγορα.
Η εμπλοκή του Τζάρεντ Κούσνερ στην υπόθεση Τραμπ-Ρωσίας και από την κατάθεση Φλιν, καθιστά επισφαλή την εν εξελίξει ανατροπή του status quo στη Μέση Ανατολή, αποτελεί νίκη του μετριοπαθούς βαθέως κράτους και των μυστικών υπηρεσιών έναντι της “ατέντας Τραμπ” στην εξωτερική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία άξονα με τη Σαουδική Αρασβία και το Ισραήλ, ταυτόχρονη αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου και των δυο στην περιοχή και ανάσχεση της προσπάθειας επανεμφάνισης του Ιράν στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Οι θέσεις όμως αυτές, που προωθεί ο Τζάρεντ Κούσνερ για λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν ήδη αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή, προκάλεσαν επιθετική αντίδραση της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας και της Γαλλίας και έχουν οδηγήσει σε πολιτική δίνη τον Λίβανο, αφού πρώτα πυροδοτήθηκε περιφερειακή κρίση με τον αποκλεισμό του Κατάρ.
Πως “έπεσε” ο Μάικλ Φλιν
Στο μεταξύ, καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην έρευνα για τυχόν ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Μάικλ Φλιν, ο οποίος συμφώνησε να παράσχει πληροφορίες στη Δικαιοσύνη.
Ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας δήλωσε ένοχος, ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή στην Ουάσιγκτον, παραδεχόμενος ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις στους ερευνητές σχετικά με τις συνομιλίες του με τον πρεσβευτή της Ρωσίας Σεργκέι Κισλιάκ.
Σύμφωνα με τα έγγραφα του κατηγορητηρίου, το περιεχόμενο των οποίων επιβεβαίωσε δια της υπογραφής του, ο κ. Φλιν έδρασε βάσει των οδηγιών ενός «πολύ υψηλόβαθμου υπευθύνου» της προεδρικής μεταβατικής ομάδας. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, φέρεται ότι πρόκειται για τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του κ. Τραμπ.
Πάντως, οι επαφές με τον απεσταλμένο της Μόσχας είναι μεταγενέστερες της προεκλογικής εκστρατείας και της νίκης του κ. Τραμπ. Αφορούσαν μια απόφαση του ΟΗΕ για το Ισραήλ, τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, αλλά όχι τις δραστηριότητες της προεκλογικής εκστρατείας.
Ο Μάικλ Φλιν φέρεται ότι ζήτησε από τον πρεσβευτή Κισλιάκ να αντιδράσει συγκρατημένα η Μόσχα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Ομπάμα σε βάρος Ρώσων κυβερνοπειρατών για επηρεασμό της προεδρικής εκλογής.
Κατηγορείται και για προσπάθεια επηρεασμού του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο ψηφοφορίας για τον εποικισμό που πραγματοποιεί το Ισραήλ. Οι ελιγμοί αυτοί, που έλαβαν χώρα στα τέλη του 2016, είχαν στόχο να εξασθενήσουν τη δράση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εξακολουθούσε τότε να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Μάικλ Φλιν ωθήθηκε σε παραίτηση λιγότερο από έναν μήνα μετά τον διορισμό του στον Λευκό Οίκο, όπου κατείχε μια από τις θέσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή, αρμόδιος να συμβουλεύει τον πρόεδρο για τα θέματα της διπλωματίας και της ασφάλειας.