Σήμα ΗΠΑ για επιτάχυνση ενσωμάτωσης των Βαλκανίων στις Ευρωατλαντικές δομές

Σήμα ΗΠΑ για επιτάχυνση ενσωμάτωσης των Βαλκανίων στις Ευρωατλαντικές δομές

Σαφές μήνυμα εντατικοποίησης των διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων για την ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές έστειλε η αμερικανική κυβέρνηση, δια στόματος του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας HR MacMaster, σε συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών χωρών της περιοχής.

Με την αντιπαράθεση ΗΠΑ, NATO -Ρωσίας να κλιμακώνεται και να εμβαθύνεται, οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων ακόμα βρίσκονται στο μεταίχμιο, καθώς η ΕΕ είχε παγώσει την πολιτική διεύρυνσης προσπαθώντας να απορροφήσει τους κραδασμούς από την εισδοχή των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, δίνοντας όμως χώρο στη Μόσχα να εμπλακεί στην περιοχή. Η επανεμφάνιση του NATO και η επανεκκίνηση της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επεκτατικότητα στην περιοχή, προκαλούν όμως κλυδωνισμούς καθώς πυροδοτούν μεγάλης κλίμακας πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Στην Ουάσιγκτον ο HR Mac Master σε συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Κοσόβου, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στις ευρω-ατλαντικές φιλοδοξίες της περιοχής και τις προσπάθειες για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Διαβάστε  Σκοπιανό: Η Βουλή της πΓΔΜ επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, αν και γνωστή, εκ της ήδη ακολουθούμενης πολιτικής στην περιοχή, στόχο έχει να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση και την ενεργό στήριξη της Ουάσιγκτον στις κυβερνήσεις των χωρών, προσφέροντας οικονομικά, πολιτική ή/και στρατιωτικά εχέγγυα στις κυβερνήσεις. Βέβαια, η εντατικοποίηση της προσπάθειας θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις από τη Μόσχα, η οποία αν και γνωρίζει ότι οι μάχες για τα τα Βαλκάνια είναι χαμένες, εν τούτοις είναι στο διπλωματικό της DNA να κρατήσει ανοιχτά τα μέτωπα.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Η στρατηγική Ζάεφ για κύρωση και Δημοψήφισμα

Στο περιθώριο της συνάντησης στίγμα πολιτικής βούλησης για λύσεις χωρίς χωρίς εθνικιστικές κορώνες έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, κρατώντας χαμηλούς τόνους ενόψει της τριμερούς συνάντησης υπό τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στις Βρυξέλλες, για το ονοματολογικό.

Όπως δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιρτόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η πΓΔΜ δεν προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με «κόκκινες γραμμές» αλλά προτιμά «τα πράσινα φώτα.

Διαβάστε  Ο Ιβάνοφ αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία

Στην ομιλία του στο συνέδριο του Atlantic Council για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι «κλειδί για μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα της ονομασίας είναι να αντιμετωπιστούν οι φόβοι των δύο πλευρών» χωρίς νικητές και ηττημένους.

Διαφήμιση