Ο Τραμπ ετοιμάζεται να καρατομήσει τον Τίλερσον

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να καρατομήσει τον Τίλερσον

Στην επιφάνεια αναδύεται η σοβούσα κρίση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και του υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τιλερσον, με τον Λευκό Οίκο να διαρρέει σχέδιο αντικατάστασης του υπουργού, λίγους μήνες μετά τον διορισμό του.

Η αντιπαράθεση του Ρεξ Τίλερσον με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι μυστικό, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών είναι θιασώτης των χαμηλών τόνων και της παρασκηνιακής δουλειάς, ενώ ο πολιτικός του προϊστάμενος αρέσκεται να “χύνει την καρδάρα με το γάλα”.

Διαβάστε  Επίθεση Τραμπ σε Γερμανία-Ρωσία για Nordstream II, μέσω NATO

Στο παρελθόν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αμφισβητήσει ενέργειες του Ρεξ Τίλερσον ανοιχτά, τόσο σε συνεντεύξεις του, όσο και με tweet, υποσκάπτοντας την αξιοπιστία του υπουργού Εξωτερικών και αποθαρρύνοντας συμμάχους να δεσμευτούν μαζί με τις ΗΠΑ.

Διαφήμιση

Δημοσίως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρεξ Τίλερσον έχουν διαφωνίσει για τους χειρισμούς στο ζήτημα της Βορείου Κορέας και του Ιράν, μεταξύ άλλων θεμάτων. Το περασμένο καλοκαίρι ο Ρεξ Τίλερσον φέρεται να είχε απειλήσει με αποχώρηση, φήμη που προσφάτως διαψεύστηκε, όπως και τα δημοσιεύματα για λεκτική αντιδικία του με τον Τραμπ.

Διαβάστε  Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Σύμφωνα με τις διαρροές, από τον Λευκό Οίκο που μεταδίδουν αμερικανικά media και το BBC, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να αντικαταστήσει τον υπουργό Εξωτερικών με τον διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο.

Κατά τη θητεία του ο Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκε να κάψει και να πετάξει πολλούς από τους αρχικούς συνεργάτες του και μέλη του στενού του κύκλου, ευνοώντας την άνοδο μετριοπαθών.

Διαβάστε  Σε χαμηλό 17ετίας η ανεργία στις ΗΠΑ

Οι διαρροές αυτές ακολουθούν τη σύγκρουση του Ντόναλντ Τραμπ με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι για την αναδημοσίευση ρατσιστικών και ισλαμοφοβικών videos.

Διαφήμιση