if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία δεν υπάρχει

Ψήφισμα που καλεί την Κομισιόν να επιβάλλει εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο ευρύτερης καταδίκης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Υεμένη και της εκεί ανθρωπιστικής κρίσης, υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι ενεργοποιείται κάποια σχετική διαδικασία.

Παρά τις τυμπανοκρουσίες και τους πηχυαίους τίτλους των media το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι παρά μια σύσταση προς την Κομισιόν ώστε να επιδιώξει ένα τέτοιο εμπάργκο, το οποίο θα πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτό από το κοινό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας και εν συνεχεία να προωθηθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν περνάει το εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 539 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 81 αποχές ενέκρινε, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας, ψήφισμα για την Υεμένη, το οποίο περιλαμβάνει το αίτημα επιβολής εμπάργκο όπλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σαουδική Αραβία. Η παράγραφος για το εμπάργκο εγκρίθηκε με 368 ψήφους υπέρ, 221 κατά και 43 αποχές.

Η Ευρωβουλή καλεί έτσι την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι «να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου».

 

Το ψήφισμα το συνυπέγραφαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου (εκτός από την ακροδεξιά «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας», της οποίας ηγείται το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν). Από ελληνικής πλευράς το ψήφισμα συνυπέγραφαν από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά η Κωνσταντίβα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Νίκος Χουντής (ΛΑΕ) και από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.).

 

Το θέμα αγγίζει και την Ελλάδα, λόγω της εν εξελίξει πολιτικής αντιπαράθεσης για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, η οποία διεξάγεται υπό σκιά κατηγοριών για παρανομίες και συμμετοχή μεσαζόντων.

Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την κριτική εξ αριστερών, που δημοσιοποιήθηκε δια στόματος Νίκου Φίλη, και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θέλοντας να αποφύγει εσωτερικές συγκρούσεις και μια νέα πολιτική δίνη, δήλωσε δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ότι σκοπεύει να συμμορφωθεί με τις επιταγές του ΕΚ:

η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί εντός του πλαισίου των επιταγών και των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με τη δήλωση αυτή η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει το έδαφος για το πάγωμα και εν τέλει την απόσυρση από τη συμφωνία πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version