Υπόθεση 9 Κούρδων: Ισχυρίζονται ότι είναι στημένη, καταγγέλλουν κακοποίηση

Υπόθεση 9 Κούρδων: Ισχυρίζονται ότι είναι στημένη, καταγγέλλουν κακοποίηση

Νέα τροπή προσλαμβάνει η υπόθεση των εννέα Τούρκων, κουρδικής καταγωγής, που συνελήφθησαν σε επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα, καθώς η δικηγόρος του καταγγέλει ξυλοδαρμό από την αστυνομία και οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι είναι αντιδρώντες και μετανάστες και πως η σύλληψή τους είναι “δώρο” της ελληνικής κυβέρνησης στην Τουρκία, ενόψει της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων καταζητούνται και στην Τουρκία, που συνεπάγεται ότι οι τουρκικές αρχές θα υποβάλλουν αίτημα έκδοσής τους, για την εκδίκαση του οποίου θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Εδώ εγείρεται βέβαια ερώτημα για το δεδικασμένο του Αρείου Πάγου, καθώς αν αυτό ανατραπεί, τότε ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση και των άλλων.

Διαβάστε  Προφυλακιστέοι οι εννέα Κούρδοι που κατηγορούνται για τρομοκρατία στην Ελλάδα

Οι εννέα οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα κατά της τρομοκρατίας ο οποίος τους απήγγειλε ποινικές διώξεις για:

  • Συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση
  • Τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας, κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών
  • Τρομοκρατικές πράξεις παράνομης κατοχής πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών
  • Πλαστογραφία μετά χρήσεως δημοσίων εγγραφων
  • Διακεκριμένη αντίσταση κατά της αρχής
  • Παράνομη οπλοκατοχή (σουγιάδες που κατασχέθηκαν)
  • Παράνομη κατοχή κροτίδων και καπνογόνων.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, οι κατηγορούμενοι που είναι πρόσφυγες, δεν έχουν σχέση με όσα τους αποδίδονται.

«Πιστεύουν οτι η σύλληψή τους είναι ενα δωράκι ή αλλιως μια ενδειξη καλής θέλησης της κυβέρνησης εν οψει της αφιξης Ερντογαν στη χώρα. Είναι αγωνιστές που μάχονται ενάντια σε ενα φασιστικό καθεστώς, ενάντια σε χιλιάδες διώξεις. Αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν σχεση με τρομοκρατία»

δήλωσε η συνήγορός τους Αλέκα Ζορμπαλά.

Διαβάστε  Πρόσθετα στοιχεία από την Τουρκία για τον δεύτερο Κούρδο ζητά το Συμβούλιο Εφετών

Για τα ευρήματα που εντοπίστηκαν από την Αντιτρομοκρατική στα διαμερίσματα του Νέου Κόσμου και της Καλλιθέας, ισχυρίζονται ότι είναι αντικείμενα τα οποία «μπορούν να βρεθούν σε κάθε σπίτι» και τα οποία είναι «ανάξια λόγου». Αναφορικά με τα πιστόλια που κατασχέθηκαν, αναφέρουν ότι στα διαμερίσματα που συνελήφθησαν «δεν υπήρχε κάποιο όπλο».

Διαβάστε  Εφετείο: Πολιτικός πρόσφυγας ο Κούρδος δεν εκδίδεται στην Τουρκία

Οι κατηγορούμενοι καταγγέλλουν βάναυσο ξυλοδαρμό στη ΓΑΔΑ, αλλά και έξω από τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης. «Ήταν δεμένοι πισθάγκωνα και δέχθηκαν επίθεση από 25 ανδρες της Αντιτρομοκρατικης, επειδή διεκδίκησαν να τους δέσουν τα χέρια μπροστά για να μπορεσουν να πιουν νερό. Και επειδή φώναξαν συνθηματα για την αξιοπρεπειά τους, τους έκαναν κανονική επίθεση», είπε η συνήγορός τους.