Το Bitcoin έσπασε τα $10,000! -Φούσκα ή εμπόρευμα;

Το Bitcoin έσπασε τα $10,000! -Φούσκα ή εμπόρευμα;

Το φράγμα των 10,000 δολαρίων έσπασε το Bitcoin σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό και έχοντας ήδη 10πλασιάσει την τιμή του από τις αρχές του έτους, παρά τις διαρκείς και εντεινόμενες προειδοποιήσεις ότι πρόκειται για φούσκα, από traders και κορυφαία ονόματα.

Η εκθετική άνοδος του Bitcoin, τα υπερκέρδη που έχει προσφέρει και συνεχίζει να δίνει, σε συνδυασμό με τα αποκεντρωμένα συστήματα παραγωγής και συναλλαγών στα οποία βασίζεται, τις φήμες για κλοπές Bitcoins από τη Βόρεια Κορέα και την προσπάθεια κεντρικών τραπεζών να εισέλθουν στην αγορά με δικά τους -κεντρικά ελεγχόμενα- ψηφιακά νομίσματα, συνθέτουν ένα πολυπαραγοντικό αχαρτογράφητο περιβάλλον η πλοήγηση στο οποίο απαιτεί αυξημένα αντανακλαστικά και συνείδηση της ανάληψης ρίσκου.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι την τιμή του ψηφιακού νομίσματος εκτόξευσε πάνω από τις 7,000 η απόφαση του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου εμπορευμάτων στον κόσμο, του CME, να εκδώσει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) επί του Bitcoin, γεγονός που αποτέλεσε την πρώτη επίσημη πράξη αναγνώρισης του νομίσματος από την επίσημη επενδυτική κοινότητα και παρά τις προειδοποιήσεις από προσωπικότητες όπως ο Τζίμι Ντίμον, της JPMorgan.

Διαφήμιση

Τούτων λεχθέντων το Bitcoin κινείται πλέον στη σφαίρα των εμπορευμάτων, εγκαταλείποντας τις ισοτιμίες καθώς πλέον η δυσανάλογα υψηλή τιμή του, η έλλειψη φυσικού νομίσματος και ο τρόπος παραγωγής και διαπραγμάτευσής του, προσομοιάζουν πιο πολύ σε ένα σκληρό εμπόρευμα παρά σε νόμισμα.

Το Bitcoin έχει ενισχυθεί πάνω από 50% από τον Οκτώβριο, μετά την απόφαση των προγραμματιστών του να ακυρώσουν την αναβάθμιση του λογισμικού διαπραγμάτευσής του, το οποίο θα ισοδυναμούσε κατ ουσία με split. Με κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 167 δισ. το Bitcoin δεν αποτελεί μόνο το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, καθώς σε αξία υπερβαίνει το 95% των εταιριών του S&P 500, όπως εύστοχα σημειώνει το Bloomberg.

Τα ανταλλακτήρια του Bitcoin προσφέρουν, ωστόσο, μεγάλο εύρος τιμών, οι οποίες εξαρτώνται από τα τοπικά χαρακτηριστικά της οικονομίας, τα προβλήματα, την εγκληματικότητα, ακόμα και το γεωπολιτικό ρίσκο. Το Bitcoin αποτελεί από το νόμισμα των παρανόμων, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, μέχρι την επιλογή μεγάλων επιχειρήσεων για φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή αλλά και την εναλλακτική απέναντι στα διαρκώς πιο ασφυκτικά ελεγχόμενα και υψηλού κόστους τραπεζικά συστήματα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg στη Ζιμπάπουε υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στο τοπικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα το Bitcoin να διαπραγματεύεται σταθερά υψηλότερα από τα 10,000 δολάρια. Οι ειδικοί εντοπίζουν πρόβλημα στην ανάλυση των όγκων που διακινούνται, καθώς λόγω του αποκεντρωμένου συστήματος είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει αποτελεσματική απεικόνιση και καταγραφή.

Το Bitcoin αποτέλεσε επίσης θέμα και στην ακρόαση διορισμού του νέου προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είναι ήδη μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Απαντώντας σε ερώτηση γερουσιαστή, είπε ότι «τα κρυπτονομίσματα είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά» ενώ σε άλλο σημείο δήλωσε ότι «θα μπορούσαν να έχουν σημασία» για τη νομισματική πολιτική, αν και όχι σήμερα.

Διαφήμιση