Νέο ομόλογο τον Ιανουάριο back-to-back με την αξιολόγηση

Νέο ομόλογο τον Ιανουάριο back-to-back με την αξιολόγηση

Στις αγορές αναμένεται να προσφύγει εκ νέου η Ελλάδα, εντός του Ιανουαρίου, μετά την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης με στόχο να συνεχίσει τη διαδικασία άντλησης κεφαλαίων, για τη δημιουργία του δημοσιονομικού “μαξιλαριού” 15 δισ., που έχει συμφωνηθεί, αλλά και στο πλαίσιο κινήσεων reprofiling του χρέους, ώστε να βελτιωθούν οι ταμειακές ροές και να καταστεί ακόμα πιο ομαλή η εξυπηρετισημότητά του.

Διαφήμιση

Αν και ο σχεδιασμός για νέα έξοδο στις αγορές στις αρχές του 2018, ήταν γνωστός και ανακοινωμένος, το Boomberg επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, υποστηρίζει πως αυτό θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό την προοπτική άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2019 ανέρχονται περίπου σε 19 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι μέρος αυτών να αναδιαρθρωθεί ή να εξυπηρετηθεί με ανακύκλωση δανεισμού, ώστε να μην “καεί” πολύτιμη ρευστότητα, η οποία στόχος είναι να διοχετευθεί στην ανάπτυξη.

Διαβάστε  Σκάνδαλο λαθρεμπορίας φαρμάκων: Προφυλακίστηκαν δύο ακόμη και άλλοι δύο σε κατ οίκον περιορισμό

Όπως προκύπτει από το Μνημόνιο και τον προϋπολογισμό του 2018 το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αντλήσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, εκδίδοντας νέα ομόλογα, στρατηγική που αναδεικνύει και το δημοσίευμα του Bloomberg.

Η επιστροφή στις αγορές ομολόγων είναι επιβεβλημένη για τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων εξόδου από το πρόγραμμα το 2108, δήλωσε ο Βολφάνγκο Πίκολι (Wolfango Piccoli) της Teneo Intelligence στο Λονδίνο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει και άλλα σημαντικά βήματα, συμπεριλαμβανομένων της ολοκλήρωσης της τρίτης και της τέταρτης αξιολόγησης καθώς και της δημιουργίας ενός ταμειακού αποθέματος ασφαλείας ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, πρόσθεσε.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην ολοκλήρωση του swap όπου σημειώνεται ότι η Ελλάδα έλαβε προσφορές για ανταλλαγή ομολόγων άνω των 25 δισ. ευρώ, καθώς επιχειρεί να αφήσει πίσω την αναταραχή της οκταετούς κρίσης χρέους. Η ανταλλαγή ομολόγων συνιστά το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξομαλύνει την καμπύλη απόδοσης και να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές, δήλωσε ο Ι. Σώκος, της Nomura (παγκόσμια επεμδυτική τράπεζα).

Διαβάστε  ΟΠΕΚ και Τραμπ-effect οδηγούν το πετρέλαιο πάνω από τα 70 δολάρια

Αν η Ελλάδα καταφέρει να έχει πρόσβαση στις αγορές 2 ή 3 φορές πριν από το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, θα αυξήσει τις πιθανότητες καθαρής εξόδου χωρίς να απαιτείται προληπτική πιστοληπτική γραμμή, εκτίμησε. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανταλλαγής, η Ελλάδα πρέπει να τοποθετήσει τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ στη θέση τους, ώστε να μπορέσει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές σε μόνιμη βάση και να εξέλθει από το πρόγραμμα στα μέσα Αυγούστου, χωρίς να χρειαστεί νέο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το πρώτο βήμα για την κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη συνέχεια η κυβέρνηση σχεδιάζει να δοκιμάσει τις αγορές με νέα ομόλογα και να δημιουργήσει μέχρι το τέλος του προγράμματος ένα ταμειακό απόθεμα ασφαλείας της τάξης των 15 δισ. ευρώ, σημειώνεται.
Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, με στόχο την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές, ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Διαβάστε  Αλυσιδωτές εκρήξεις σε Ελλάδα-ΕΕ λόγω προσφυγικού

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει εκδόσει ήδη ένα ομόλογο 1,6 δισ. και έχει ανταλλάξει ομόλογα 1,4 δισ., στην πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, ενώ στη δεύτερη αναδιάρθρωσε ομόλογα συνολικής αξίας 25,4 δισ.

Διαφήμιση