Μια ακόμη κίνηση προκειμένου να αναζωογονήσει την πρωτογενή και να συμβάλει στη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να αποφευχθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίων στις τράπεζες που θα προκύψουν από τα επικείμενα stress tests κάνει η ΕΚΤ, επιχειρώντας να θέσει προς συζήτηση τη δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας για τη διαχείριση των NPL’s.
Κατευθύνσεις για την ενιαία και σε επίπεδο πολιτικής απάντηση στην κρίση των κόκκινων δανείων έδωσε με paper που εξέδωσε η Bank for International Settlements, αναδεικνύοντας την ενιαία πλατφόρμα ως ένα από τα επί μέρους σενάρια για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων, όταν αυτές θεωρούνται συστημικού χαρακτήρα.
Ωστόσο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωκοινοβούλιο, μετά από παρέμβαση της Ιταλίας, επιχειρούν να αμφισβητήσουν τη νομική δυνατότητα της ΕΚΤ να διαμορφώσει και να επιβάλει τόσο δεσμευτικούς κανόνες, υπερβαίνοντας ακόμα και εθνικές νομοθεσίες.
Η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί δήλωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές δεν ισοδυναμούν με νόμους. Έχει υπεραμυνθεί του σχεδίου της αλλά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει η πιθανότητα να αναβληθεί η εφαρμογή του.
Η λύση που προωθεί η ΕΚΤ, την οποία όμως δεν μπορεί να επιβάλλει, κινείται στη βάση της δημιουργίας ενιαίας πλατφόρμας όπου θα διαπραγματεύονται τα «κόκκινα» δάνεια, η οποία θα λειτουργεί ως αποθήκη δεδομένων για τα «κόκκινα» δάνεια, ως σύστημα συναλλαγών και ως αποθετήριο στοιχείων συναλλαγών.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για την λειτουργία ευρωπαϊκού αποθετηρίου και χρηματιστηρίου κόκκινων δανείων υπό το μανδύα της ΕΚΤ με τις τράπεζες και τα funds σε ρόλο συναλλασσομένων και την παράλληλη δράση εταιριών διαχείρισης.
Αν και το πλαίσιο παραμένει θολό, η ΕΚΤ επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να εμβαθύνει την πρωτογενή αγορά, ώστε να ενισχυθεί η δραστηριότητα. Έως τώρα η πρωτογενής αγορά στην Ευρώπη είναι “ρηχή” καθώς υπάρχουν προβλήματα αξιοπιστίας, αποδόσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν στους ισολογισμούς τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 850 δισ. ευρώ, ποσό αρκετά μεγάλο, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που αναγκάζει τις τράπεζες να βρίσκονται εκτός ουσιαστικής λειτουργίας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες περιορίζουν τη δυνατότητα συμβολής του Δημοσίου στην αντιμετώπιση της χρονίζουσας κρίσης.
Ήδη, η ΕΚΤ πρότεινε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, το οποίο θα εφαρμοστεί προοδευτικά, αναγκάζοντας τις τράπεζες να αυξήσουν την κάλυψη των NPL’s, γεγονός που θα στερήσει ακόμη περισσότερα κεφάλαια από τις οικονομίες.
Η παράλληλη προώθηση των δυο αυτών πυλώνων για τα κόκκινα δάνεια στόχο έχει να εντείνει τις πιέσεις και να δώσει και κίνητρα για την ενεργητική επίλυση του προβλήματος και μάλιστα σε διευρυμένο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ενιαία πλατφόρμα επίσης, θα βελτιώσει την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος εν συνόλω, διευκολύνοντας την εισροή κεφαλαίων.
Η πλατφόρμα αυτή θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια, θα μείωνε το κόστος συναλλαγών και θα βελτίωνε τον συντονισμό στην περίπτωση απαιτήσεων από πολλούς πιστωτές, ενώ παράλληλα θα άνοιγε την αγορά σε νέους επενδυτές.
Στόχος είναι ο εξορθολογισμός της αγοράς, όπερ σημαίνει μείωση της διαφοράς τιμών μεταξύ αγοραστών και πωλητών, ώστε να καταστεί εφικτή η διενέργεια πράξεων σε τιμές που θα διευκολύνουν την εκκαθάριση των ισολογισμών.
Για να λειτουργήσει, η πλατφόρμα θα πρέπει να παρέχει ίδια πρόσβαση σε όλους και να μη διέπεται από μονοπολιστικές δυνάμεις. Ωστόσο, μία τέτοια πλατφόρμα πιθανόν να χρειαστεί αλλαγές στους κανόνες περί προστασίας δεδομένων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα προσωπικά δεδομένα, είτε αφορούν ιδιώτες δανειολήπτες είτε την ποιότητα ενεργητικού μίας συγκεκριμένης τράπεζας, θα κρατώνται εμπιστευτικά.