Ευρωζώνη: Καλπάζει ο δανεισμός σε επιχειρήσεις, σταθερά τα νοικοκυριά

Ευρωζώνη: Καλπάζει ο δανεισμός σε επιχειρήσεις, σταθερά τα νοικοκυριά

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται δανεισμός και επιχειρηματική πίστη σε Ευρωζώνη και Ελλάδα όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΚΤ, καθώς ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε με τον ταχύτερη ρυθμό από την έναρξη της κρίσης, τον Οκτώβριο.

Ανησυχητική είναι ωστόσο η κάμψη του δείκτη προσφοράς χρήματος Μ3, η οποία οφείλεται στην προοπτική περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και εξ αυτού προσδοκία αντιστροφής του κύκλου νομισματικής χαλάρωσης.

Με την οικονομία της Eυρωζώνης να εμφανίζει την καλύτερη ανάπτυξή της σε μια δεκαετία, η ΕΚΤ αποφάσισε τον προηγούμενο μήνα να μειώσει το πρόγραμμα στήριξης, υποστηρίζοντας ότι η ανάκαμψη είναι τώρα σε ευρεία βάση και όλο και περισσότερο αυτοσυντηρούμενη, υποστηριζόμενη τόσο από την κατανάλωση όσο και από τις εταιρικές δαπάνες.

Ο ρυθμός αύξησης των δανείων σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, αυξήθηκε στο 2,9% τον Οκτώβριο από το 2,4% πριν από ένα μήνα, και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2009.

Διαβάστε  Άλμα εξαγωγών εκτοξεύει το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης

Σταθερός ο ρυθμός αύξησης στα νοικοκυριά

Τα δάνεια προς νοικοκυριά στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 2,7% σε ετήσια βάση σε 5,84 τρισεκατομμύρια ευρώ τον Οκτώβριο του 2017, με τον ίδιο ρυθμό όπως και τον προηγούμενο μήνα και κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς 2,8%.


source: tradingeconomics.com

Παρόλα αυτά, παρέμεινε η απότομη άνοδος του δανεισμού των νοικοκυριών από τον Μάρτιο του 2009. Επίσης, οι χορηγήσεις προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 2,9% σε 4,35 τρισεκατομμύρια ευρώ, μετά από αύξηση 2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε  Λίγα λεφτά για σύγκλιση και αναβάθμιση του ESM σε EMF προτείνει η Μέρκελ

Η αύξηση των πιστώσεων του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, αυξήθηκε σε 2,9% από 2,7% το Σεπτέμβριο.

Η αύξηση του δανεισμού στην Ευρωζώνη ήταν κατά μέσο όρο 3,7% από το 2004 έως το 2017, φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό 9,9% το Μάρτιο του 2006 και καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό -0,4% το Νοέμβριο του 2013.

Διαφήμιση