Αξιολόγηση: Σε “εορταστικό ωράριο” οι διαπραγματεύσεις

Αξιολόγηση: Σε “εορταστικό ωράριο” οι διαπραγματεύσεις

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης άρχεται σήμερα στην Αθήνα, με την άφιξη των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με διακηρυγμένο στόχο τη fast track ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, ώστε να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της δόσης μέχρι τις 22 Ιανουαρίου. Η περίοδος συμπίπτει με τις γιορτές και με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, προσφέροντας στην κυβέρνηση ιδανικές συνθήκες για την προώθηση τροπολογιών και την επίτευξη συμβιβασμών, περιορίζοντας το πολιτικό κόστος και τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Διαφήμιση

Όλες οι πλευρές εξέφρασαν στο χθεσινό EuroWorking Group την πεποίθηση ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών (Staff Level Agreement) είναι εφικτή μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή. Θέση με την οποία έχει ευθυγραμμιστεί και ο επικεφαλής του ESM.

Διαβάστε  Έκλεισε η τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στόχος είναι η τελική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, εφόσον έχουν νομοθετηθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, «προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος στη δουλειά που έγινε τις περασμένες εβδομάδες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστροφή των θεσμών είναι ένα «σημαντικό βήμα στη διαδικασία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM».

Διαβάστε  ΔΕΗ: Ξεκινάει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων

Μέχρι στιγμής πάντως σιγή ιχθύος τηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι ανησυχίες του οποίου εστιάζονται παραδοσιακά στις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια και την ενέργεια.

Στα ενεργειακά, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει αποδεχτεί την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ κάτι που θα γίνει με την πώληση δύο μονάδων στη Μεγαλόπολη και ενδεχομένως και των μονάδων στη Φλώρινα.

Αυτό που θα διαπραγματευθεί η ελληνική πλευρά είναι η αναβολή του market test για τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, η παράταση ζωής των μονάδων σε Αμύνταιο και Καρδιά, αλλά και η μείωση των ποσοτήτων λιγνίτη και υδροηλεκτρικής ισχύος που θα πρέπει να παραχωρηθούν σε τρίτους μέσω των δημοπρασιών.

Διαβάστε  Η DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα

Τα ανοιχτά μέτωπα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι, το Ελληνικό, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα κοινωνικά επιδόματα και τα ενεργειακά. Συμφωνία έχει επιτευχθεί στα δημοσιονομικά, τα εργασιακά και τις δαπάνες του Δημοσίου.

Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών:

10.30 Εναρκτήρια συνάντηση

12:00 Ενέργεια

Διαφήμιση