Αγωνιστική γυμναστική από Κιμ, επικοινωνιακή επίθεση από ΗΠΑ-Ιαπωνία

Αγωνιστική γυμναστική από Κιμ, επικοινωνιακή επίθεση από ΗΠΑ-Ιαπωνία

Το μέτωπο της κορεατικής χερσονήσου αναθερμαίνεται καθώς, από τις ΗΠΑ, διαρρέεται ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ιαπωνίας, υπέκλεψαν επικοινωνίες, σύμφωνα με τις οποίες είναι πιθανό να προετοιμάζεται για μια ακόμη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου. Το αμερικανικό Πεντάγωνο, δημοσίως -τουλάχιστον- τίθεται υπέρ της διπλωματική γραμμής, θέση η οποία συνιστά σαφή διαφοροποίησε από τον Λευκό Οίκο.

Όπως, όμως, επισημαίνουν αξιωματούχοι στα media, αυτού του είδους τα σήματα δεν είναι ασυνήθιστα και οι δορυφόροι δεν κατέγραψαν νέες δραστηριότητες σε πεδία δοκιμών.

Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευε βαλλιστικούς πυραύλους με ρυθμό δύο ή τριών τον μήνα από τον Απρίλιο, όμως οι δοκιμές διακόπηκαν τον Σεπτέμβριο, μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου που πέρασε πάνω από το νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Οι ραδιοεπικοινωνίες που εντοπίστηκαν «δεν αρκούν για να ειπωθεί με βεβαιότητα» εάν επίκειται άμεσα νέα δοκιμή, ανέφερε η ίδια πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Τραμπ-Κιμ σώζουν τα προσχήματα με νέες κόντρες

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε αργά τη Δευτέρα ότι η ιαπωνική κυβέρνηση τέθηκε σε κατάσταση επαγρύπνησης μετά τον εντοπισμό αυτών των ραδιοεπικοινωνιών, που υποδεικνύουν ότι μια νέα δοκιμή ίσως γίνει εντός ημερών. Όμως το πρακτορείο σημείωσε ότι τα σήματα μπορεί κάλλιστα να σχετίζονταν με χειμερινά γυμνάσια του στρατού της Βόρειας Κορέας.
Επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση στη Σεούλ, το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, μετέδωσε ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας κατέγραψαν το τελευταίο διάστημα ενδείξεις πως ίσως επίκειται νέα εκτόξευση πυραύλου κι έδωσαν εντολή για αυξημένη επαγρύπνηση.

Διαβάστε  Έτοιμος να καταστρέψει το πυρηνικό του οπλοστάσιο εμφανίζεται ο Κιμ

Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα αυτά ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ, είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τη Βόρεια Κορέα.

«Σε αυτό το στάδιο πρόκειται για μια προσπάθεια με αιχμή του δόρατος τη διπλωματία, η οποία υποστηρίζεται από στρατιωτικές επιλογές», είπε ο Μάνινγκ και πρόσθεσε ότι «η συμμαχία» της Ουάσιγκτον και της Σεούλ «παραμένει ισχυρή και ικανή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση ή επίθεση της Βόρειας Κορέας».

Δύο πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση ενήμερες για τον φάκελο που αφορά τις βορειοκορεατικές δραστηριότητες είπαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για στοιχεία που να δείχνουν πως η Πιονγιάνγκ θα προχωρήσει σύντομα σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, αλλά πρόσθεσαν πως δεν θα εξέπληττε την Ουάσιγκτον μια τέτοια εξέλιξη.

Διαβάστε  Ξανά στην Κίνα ο Κιμ για συνάντηση με τον Σι

Στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ σημειώνουν ότι η Βόρεια Κορέα στο παρελθόν έχει στείλει παραπλανητικά σήματα που υποδείκνυαν πως προετοιμαζόταν για δοκιμές, εν μέρει για να αποκρύψει τις πραγματικές προετοιμασίες και εν μέρει για να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά των αμερικανικών και συμμαχικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Διαφήμιση