Κίνηση ανατροπής του status quo στη Μέση Ανατολή ο αντιτρομοκρατικός συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας

Κίνηση ανατροπής του status quo στη Μέση Ανατολή ο αντιτρομοκρατικός συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας

Μια ακόμη κίνηση για την ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στην Αραβική Χερσόνησο κάνει η Σαουδική Αραβία, υπό την καθοδήγηση του εν δυνάμει διαδόχου, πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ιδρύοντας «αντιτρομοκρατικό» συνασπισμό 40 κυρίως σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών.

Η κίνηση έρχεται τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία με τη στήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ επιχειρεί να απομονώσει το Ιράν, αποκόπτοντας καίριους συμμάχους του, όπως το Κατάρ και ο Λίβανος, ενώ την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Συρία, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ του μετώπου της Ρωσίας, στο οποίο συμμετέχει το Ιράν και στηρίζει τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σηματοδοτώντας τη συγκρότηση του συνασπισμού, ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, κήρυξε την έναρξη στο Ριάντ μιας συνόδου των υπουργών Άμυνας χωρών της Ασίας και της Αφρικής, ανάμεσα στις οποίες το Πακιστάν, η Τουρκία και η Νιγηρία.
Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει ένας «ισχυρός, εξαιρετικός και ειδικός συντονισμός» ανάμεσα στα μέλη του συνασπισμού εναντίον των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Διαβάστε  Ο Τραμπ απειλεί απροκάλυπτα το Ιράν

Το σιιτικό Ιράν, μεγάλος αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και η Συρία και το Ιράκ δεν συμμετέχουν στον συνασπισμό. Το Κατάρ, το οποίο περιλαμβάνεται σ’ έναν κατάλογο των χωρών μελών που δημοσιοποιήθηκε από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, δεν πήρε μέρος στη συνάντηση. Τέσσερις αραβικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ τον Ιούνιο κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, κάτι που η Ντόχα διαψεύδει.

«Η συνάντησή μας είναι πολύ σημαντική επειδή αυτά τα τελευταία χρόνια οι (τρομοκρατικές) οργανώσεις δρούσαν στις χώρες μας χωρίς να υπάρχει συντονισμός» για την αντιμετώπισή τους, δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος.

«Η κατάσταση αυτή τελειώνει σήμερα καθώς περισσότερες από 40 χώρες στέλνουν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι θα εργασθούμε μαζί και θα συνδυάσουμε τις δυνατότητές μας στους τομείς του στρατού, της οικονομίας, της πολιτικής και των πληροφοριών», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Αυτό θα γίνεται από σήμερα και κάθε χώρα θα συνεισφέρει στο μέτρο των δυνατοτήτων της».
Με την ευκαιρία αυτή ο πρίγκιπας Μοχάμεντ εξέφρασε την αλληλεγγύη των συμμετεχόντων στην Αίγυπτο, μετά την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 305 ανθρώπους. «Είναι ένα πολύ οδυνηρό γεγονός που μας υπενθυμίζει τους κινδύνους της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού», τόνισε.

«Θα είμαστε στο πλευρό της Αιγύπτου και όλων των χωρών του κόσμου που πολεμούν εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού»,

διαβεβαίωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας.

Διαβάστε  Συρία: Δείχνουν Ισραήλ για νέο βομβαρδισμό βάσεων του Άσαντ

Με τον συνασπισμό των 40 χωρών «αρχίζει μια νέα φάση στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, η οποία καταγράφει ήδη ήττες σε πολυάριθμες μουσουλμανικές χώρες», υπογράμμισε ακόμη ο Σαουδάραβας πρίγκιπας. «Θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε τους τρομοκράτες μέχρι να εξαφανισθούν από τη γη», συμπλήρωσε.
Στρατιωτικός διοικητής του συνασπισμού είναι ο Πακιστανός στρατηγός Ραχίλ Σαρίφ, ο οποίος θα έχει το γενικό επιτελείο του στο Ριάντ. Μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πακιστανός στρατηγός διευκρίνισε πως θα έχει ως αποστολή

«να κινητοποιήσει και να συντονίσει τους πόρους, να διευκολύνει τις ανταλλαγές πληροφοριών και να βοηθήσει τις χώρες μέλη να οικοδομήσουν τις δικές τους δυνατότητες για τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας».

Η Σαουδική Αραβία είναι ήδη μέλος μιας υπό τις ΗΠΑ δυτικής συμμαχίας που πολεμά κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία. Ο σχηματισμός αυτού του νέου συνασπισμού γίνεται σε μια περίοδο έντασης ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.
Οι δύο χώρες, οι οποίες από τον Ιανουάριο 2016 δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, είναι αντιμέτωπες σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα στις συγκρούσεις στη Συρία και την Υεμένη όπου υποστηρίζουν αντίθετα στρατόπεδα.

Διαβάστε  Η Τουρκία σέρνει την ΟΙΣ σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στη Μέση Ανατολή

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στους New York Times, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ είχε χαρακτηρίσει τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ «νέο Χίτλερ».

Διαφήμιση