Στην Υεμένη επέστρεψαν κλιμάκια της ανθρωπιστικής αποστολής του ΟΗΕ μετά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου του Σαναά, το Σάββατο, μετά από αποκλεισμό σχεδόν τριών εβδομάδων από τον στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Το πρώτο αεροπλάνο που προσγειώθηκε στη Σάνα το πρωί μετέφερε εργαζόμενους ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του WFP Αμπέερ Ετεφά. Αξιωματούχοι του αεροδρομίου Σανάα δήλωσαν ότι δύο ακόμη πτήσεις των Ηνωμένων Εθνών έφτασαν το Σάββατο.
Η Υεμένη βιώνει τεράστια επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση λόγω της αντιπαράθεσης ανταρτών Χούτι με τη Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της να αναζητούν διέξοδο και να καταλήγουν πνιγμένοι ή στα χέρια δουλεμπόρων.
Ο συνασπισμός που αγωνίζεται με το ένοπλο κίνημα Χούτι στην Υεμένη δήλωσε την Τετάρτη ότι θα επέτρεπε βοήθεια μέσω των λιμένων της Ερυθράς Θάλασσας του Hodeidah και του Salif, καθώς και των πτήσεων των Ηνωμένων Εθνών στη Sanaa, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη καμία παροχή βοήθειας.
Οι διεθνείς ομάδες βοήθειας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά οι εν λόγω πτήσεις βοήθειας δεν αρκούν για να αποτρέψουν μια ανθρωπιστική κρίση. Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν πείνα στην Υεμένη και η επιβίωσή τους εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια.
Εκπρόσωπος του ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε την Παρασκευή ότι έχουν εκδοθεί 42 άδειες για διεθνείς πτήσεις βοήθειας προς τη Σάνα και ναυτικές αποστολές προς τον Οδηντάχ.
Αξιωματούχοι του λιμενικού δήλωσαν το Σάββατο ότι δεν έχουν φθάσει ακόμη πλοία και δεν περίμεναν να αποβιβαστούν σύντομα.
Ο συνασπισμός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ έκλεισε την αεροπορική, χερσαία και θαλάσσια πρόσβαση στις 6 Νοεμβρίου, σε μια κίνηση-αντίποινα με στόχο να σταματήσει η ροή των όπλων στους Χούτι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, ενώ υποστηρίζονται από το Ιράν.
Αφορμή για το εμπάργκο ήταν η εκτόξευση πυραύλου από την Υεμένη προς το αεροδρόμιο του Ριάντ στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος αναχαιτίστηκε. Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε γι αυτό το περιστατικό το Ιράν, η Τεχεράνη ωστόσο αρνείται ότι προμηθεύει όπλα τους αντάρτες της Υεμένης.