Λίβανος: Σύλληψη γνωστού ηθοποιού για σχέδιο δολοφονίας υπουργού

Λίβανος: Σύλληψη γνωστού ηθοποιού για σχέδιο δολοφονίας υπουργού

Νέες, επικίνδυνες, διαστάσεις προσλαμβάνει η πολυμερής αντιπαράθεση για τον έλεγχο του Λιβάνου με τη σύλληψη σύλληψη του συγγραφέα και ηθοποιού Ζιάντ Ιτανί, ο οποίος κατηγορείται ότι σχεδίαζε πολιτικές δολοφονίες, δρώντας ως πράκτορας του Ισραήλ. Η μεγάλης έντασης και υψηλού συμβολισμού κίνηση δείχνει ότι το στρατιωτικό και διπλωματικό σκάκι συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ η χώρα κινείται στην κατεύθυνση αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας, τουλάχιστον φαινομενικά.

Διαφήμιση

Η σύλληψη εξέχουσας προσωπικότητας του καλλιτεχνικού χώρου με κατηγορίες για κατασκοπεία και προσπάθεια πολιτικής παρέμβασης μοιάζει αρκετά με κινηματογραφικό σενάριο, ωστόσο αποτελεί -αληθή ή όχι- πραγματικότητα για την ευρύτερη περιοχή αποδεικνύοντας παράλληλα την ένταση και το εύρος των αντιπαραθέσεων.

Ο Ιτανί, συνελήφθη την Πέμπτη το βράδυ, ενώ επέστρεψε σπίτι στην περιοχή Ain Al-Rammaneh στη Βηρυτό. Σύμφωνα με τα τοπικά media, πηγές από την ασφάλεια ανέφεραν ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει τον υπουργό Εσωτερικών Nohad Machnouk και παρακολούθησε τον Abdul Rahim Mrad, πρώην υπουργό.

Διαβάστε  Ο Τραμπ αποκάλυψε δημοσίως τα ευρωπαϊκά του πιόνια, στην... Ιερουσαλήμ

Πολιτικά η σύλληψη Ιτανί αντισταθμίζει τις καταγγελίες του πρωθυπουργού Αλ Χαρίρι για σχέδιο δολοφονίας του από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, ρίχνοντας τους προβολείς της δημοσιότητας στο μέτωπο Ισραήλ-Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με δήλωση των δυνάμεων ασφαλείας:

Στις 23/11/2017, η Γενική Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας ανέλαβε προληπτική δράση και συνέλαβε τον Λιβανέζο πολίτη Ziad Ahmed Itani, ο οποίος είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας, γεννημένος στη Βηρυτό το 1975), με την κατηγορία της συνεργασίας και της επικοινωνίας με το Ισραήλ

Εξειδικευμένη μονάδα κρατικής ασφαλείας, μετά από παρακολούθηση και διερεύνηση για αρκετούς μήνες μέσα και έξω από τα λιβανικά εδάφη, και με άμεσες οδηγίες του γενικού διευθυντή, στρατηγού Tony Saliba, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Ζιάντ Ιτανί.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο ύποπτος παραδέχτηκε ότι βρίσκονταν σε εντεταλμένη αποστολή για το Ισραήλ, στον Λίβανο, μεταξύ των οποίων είναι η παρακολούθηση μιας ομάδας εξέχοντων πολιτικών προσωπικοτήτων και η ενίσχυση των σχέσεων με τους στενούς συνεργάτες τους, προκειμένου να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη ζωή, τη δουλειά και τις κινήσεις τους, παρέχοντας στους χειριστές του πληροφορίες για δύο εξέχοντα πολιτικά πρόσωπα.

Διαβάστε  Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει την επόμενη μέρα στη Συρία με Ιράν και Τουρκία

Παράλληλα, σύμφωνα με τις αρχές ο συγγραφέας είχε αναλάβει τη διαμόρφωση ενός πυρήνα ανθρώπων που θα υποστήριζαν την προοπτική της ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, την προώθηση των σιωνιστικών ιδεών μεταξύ των διανοουμένων και την παροχή πληροφοριών σχετικά με την αντίδραση της λιβανέζικης κοινωνίας σε όλες τις πτυχές της μετά τις πολιτικές εξελίξεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Λίβανο. “

Πηγές ασφαλείας που επικαλούνται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι ο Ιτανί, κατά δήλωσή του, ήταν σε επαφή με μια γυναίκα η οποία αναμενόταν να μεταβεί στο Λίβανο στις 2 Δεκεμβρίου, για το λόγο αυτό έκλεισε ο ίδιος δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο.

Διαβάστε  Σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ σκοτώνει 41 Παλαιστινίους, 1700 τραυματίες

Η κρατική ασφάλεια κατάσχεσε εξοπλισμό επικοινωνίας από το σπίτι του Ιτανί, συμπεριλαμβανομένου ενός φορητού υπολογιστή και τριών κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούσε για επικοινωνία, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

Ο Ιτανί έγινε διάσημος τα τελευταία χρόνια, αφού παρουσίασε την κωμωδία “Beirut Al-Jadideh Road”, η οποία μίλησε για την αλλαγή των παραδόσεων στη Βηρυτό και τη “Βηρυττό για το Δέντρο”, την οποία παρουσίασε εδώ και πολλά χρόνια, ενώ συμμετείχε και σε πολλά τηλεοπτικά σατιρικά προγράμματα.

Διαφήμιση