Ελιγμός… επιστροφής από Σουλτς

Ελιγμός… επιστροφής από Σουλτς

Το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με τη στήριξη κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανικών Κομμάτων και των Πρασίνων, καθώς ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες είναι έτοιμοι να προσέλθουν σε διάλογο για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση.

Η δήλωση βέβαια δεν είναι σαφής, ούτε προδικάζει συζητήσεις για συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση, αποτελεί ωστόσο αλλαγή της στρατηγικής αποχής από τις εξελίξεις, κίνηση που ακολουθεί τη συνάντηση του Μάρτιν Σουλτς με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ.

Σε πρώτη φάση η τοποθέτηση του Μάρτιν Σουλτς συντείνει την αποκατάσταση της σταθερότητας παρέχοντας προοπτική λύσης και αποσοβώντας νέες εκλογές. Παράλληλα βοηθά και στην συντήρηση του status quo στις Βρυξέλλες, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και ευαίσθητη περίοδο που οι πιέσεις από το εσωτερικό και τον ξένο παράγοντα εντείνονται σε μια σειρά από μέτωπα και δυνατά χέρια απαιτούνται για τη διατήρηση της συνοχής.

«Το SPD είναι πεπεισμένο ότι πρέπει να συνομιλήσουμε, το SPD δεν θα μείνει αποκλείσει τη συζήτηση»

δήλωσε τη νύχτα ο γενικός γραμματέας Χουμπέρτους Χάιλ, έπειτα από οκτάωρη συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος υπό τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς.

Διαβάστε  Ανησυχία από την κάμψη των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία

Παρά τις δυσκολίες τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας, μέχρι σήμερα, ο Μάρτιν Σουλτς είχε κατηγορηματικά αρνηθεί κάθε ιδέα παράτασης του μεγάλου συνασπισμού στον οποίο συμμετείχαν οι δύο χριστιανικές ενώσεις CDU/CSU της Ανγκελα Μέρκελ και το SPD μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που σημαδεύτηκαν από την υποχώρηση της εκλογικής δύναμης των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και των Συντηρητικών.

«Το SPD δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μουτρωμένο παιδί στη γωνιά του»

δήλωσε χθες το βράδυ ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μας, σημαίνον μέλος της ηγεσίας του κόμματος, ενώ άλλα στελέχη τάχθηκαν υπέρ της υποστήριξης μίας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τους συντηρητικούς, μία επιλογή που μέχρι στιγμής αποκλείει η Ανγκελα Μέρκελ για να μην αναγκασθεί «να αναζητεί πλειοψηφία για τη λήψη κάθε μίας απόφασης».

Διαβάστε  Η Γερμανία ισχυροποιείται, εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Διαφήμιση