Τη δυνατότητα σε άτομα που βαρύνονται με τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις να θέσουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας δίνει νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα.
Τροπολογίες που κατατέθηκαν για την απαγόρευση σε άτομα με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο να εκλεγούν στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα απορρίφθηκε από τη Βουλή, με 60 ψήφους υπέρ και 30 ψήφους κατά, όπως αναφέρει η τοπική Mediafax.
Η τροπολογία κατατέθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι, δεδομένης της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την απαγόρευση καταδικασθέντων από κυβερνητικά αξιώματα, αυτό θα πρέπει να ισχύσει και για την προεδρία.
Η νομική επιτροπή της Γερουσίας απέρριψε επίσης την τροπολογία στα τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα έχει τον τελευταίο λόγο.
Στόχος του νόμου που επιτρέπει σε καταδικασμένους για ποινικά να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας είναι να αρθούν τα εμπόδια για την ανέλιξη του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λίβνιου Ντραγκνέα, ο οποίος εκτός παλαιότερη καταδίκη, βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο έρευνας για διαφθορά από την OLAF.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης να χαλαρώσει ποινές και ποινολόγια για συγκεκριμένες κατηγορίες αδικημάτων, με τον ίδιο στόχο, συνάντησε ευρεία λαϊκή αντίσταση, αναγκάζοντας υπουργούς σε παραίτηση και προκαλώντας μίνι κυβερνητική κρίση, καθώς και αντιδράσεις από την ΕΕ.