Ρουμανία: Κέρδη ρεκόρ στο 9μηνο για τις τράπεζες

Ρουμανία: Κέρδη ρεκόρ στο 9μηνο για τις τράπεζες

Στροφή στην κερδοφορία πραγματοποίησαν οι ρουμανικές τράπεζες, αγορά όμως από την οποία αποχώρησαν οι ελληνικές, λόγω του αυξημένου ρίσκου και της ανάγκης συγκέντρωσης κεφαλαίων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Στη Ρουμανία οι τράπεζες ανακοίνωσαν συνολικά κέρδη ύψους 4,1 δισ. RON (πάνω από 900 εκατ. Ευρώ) στο 9μηνο, γεγονός που αποτελεί νέο ρεκόρ για το τοπικό τραπεζικό σύστημα.

Διαβάστε  Ακτιβίστρια η νέα πρωθυπουργός της Ρουμανίας

Το σύνολο του ενεργητικού των τραπεζών έφθασε επίσης σε ρεκόρ 406,4 δισ. RON (89 δισ. Ευρώ) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υποστηριζόμενη από την αύξηση των χορηγήσεων.

Διαφήμιση

Το τοπικό τραπεζικό ανακοίνωσε κέρδη 1,24 δισ. RON το πρώτο τρίμηνο, ενώ στο 6μηνο ανήλθαν στα 2,7 δισ. RON, η ίδια τάση διατηρήθηκε και στο τρίτο τρίμηνο. Υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν στην ίδια τροχιά κερδοφορίας το τελευταίο τρίμηνο, το 2017 είναι πολύ πιθανό να αναδειχθεί σε έτος ρεκόρ.

Διαβάστε  Στη Θεσσαλονίκη αύριο η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 οι ρουμανικές τράπεζες ανακοίνωσαν συνολικά κέρδη 4,3 δισ. RON (σχεδόν 1 δισ. ευρώ), καταγράφοντας τη δεύτερη καλύτερη χρονιά μετά την οικονομική κρίση. Οι τράπεζες έχουν καταφέρει να βελτιώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους τα τελευταία δύο χρόνια και έχουν μειωμένες προβλέψεις. Τα νέα δάνεια αυξήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Διαβάστε  Δηλώσεις "ακτιβιστικού" χαρακτήρα από τον Καμμένο στη Ρουμανία

Διαφήμιση