Πιο κοντά Ελλάδα-Αλβανία: Κοινές περιπολίες αστυνομιών στα σύνορα

Πιο κοντά Ελλάδα-Αλβανία: Κοινές περιπολίες αστυνομιών στα σύνορα

Δράσεις στο πλαίσιο της διπλωματικής και πολιτικής επαναπροσέγγισης αναλαμβάνουν Ελλάδα και Αλβανία με πρώτη τη διαμόρφωση προγράμματος συντονισμένης φύλαξης των συνόρων μεταξύ των αστυνομικών και συνοριακών αρχών των δυο χωρών, ώστε να περιοριστούν η παράνομη μετανάστευση, το εμπόριο ναρκωτικών και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Οι κινήσεις επαναπροσέγγισης εντάσσονται στο γενικό πλαίσιο της συμμόρφωσης της Αλβανίας με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα, status που αναμένεται να λάβει σύντομα, μετά από την εισήγηση του Κοινού Συμβουλίου Σταθεροποίησης Αλβανίας-ΕΕ.

Ήδη η αλβανική κυβέρνηση πάγωσε τα σχέδια αναμόρφωσης Χιμάρας που προϋπέθεταν απαλλοτριώσεις περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, κατέστησε σαφές ότι αποδέχεται την πρόταση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ότι δέχεται τη συζήτηση για λύση-πακέτο σε χρονίζοντα ανοιχτά ζητήματα.

Στο επίπεδο των αστυνομιών ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, υποδέχθηκε τον Αλβανό ομόλογό του, γενικό διευθυντή Χάκι Τσάκο, στο μέγαρο της Λ. Κατεχάκη, όπου και υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία συνεργασίας.

Διαβάστε  Σε διεθνή επιχείρηση υπό τη Europol το Cyber Division της αστυνομίας

Την εφαρμογή συντονισμένου σχεδίου δράσης των αστυνομιών της Ελλάδας και της Αλβανίας, για την αντιμετώπιση κυρίως του μεγάλου προβλήματος των ναρκωτικών, αλλά και γενικότερα του διασυνοριακού εγκλήματος, αποφάσισαν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο ομόλογος του, αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας, Γενικός Διευθυντής Χάκι Τσάκο, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στο μέγαρο της Λ. Κατεχάκη.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, οι δύο άνδρες, αλλά και οι αντιπροσωπίες των δύο Αστυνομιών που συμμετείχαν στην συνάντηση, συμφώνησαν ότι υπάρχουν μορφές διασυνοριακής εγκληματικότητας (διακίνηση ναρκωτικών, διάπραξη κλοπών και διαρρήξεων πλησίον της ελληνοαλβανικής μεθορίου, αδικήματα κατά του περιβάλλοντος κ.λπ.) που απασχολούν έντονα τα τελευταία χρόνια τις δύο χώρες και απαιτούν συντονισμένη δράση των δύο πλευρών. Γι΄αυτό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συγκεκριμένα προβλήματα, συμφώνησαν:

Διαβάστε  Μίνι κρίση στην Αστυνομία: Υπουργός κατά αξιωματικών, άρωμα καρατομήσεων

• Στην προώθηση του θεσμού των ταυτόχρονων (ένθεν και ένθεν) περιπολιών στην ευρεία συνοριακή ζώνη των δύο χωρών,

• Στον ορισμό σημείων επαφής για την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών διασυνοριακού – οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και
• Στην πραγματοποίηση συναντήσεων τεχνικών κλιμακίων των δύο Αστυνομιών για την αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας στις περιοχές πλησίον των κοινών χερσαίων συνόρων, καθώς και την τακτική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.

Τέλος, αφού οι δύο αρχηγοί επεσήμαναν την πραγματοποίηση τακτικών αξιολογήσεων για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων τους, ακολούθησε συνάντηση τους με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα ο οποίος με τη σειρά του επιβεβαίωσε την καλή συνεργασία που υφίσταται μεταξύ των δύο Αστυνομιών, αλλά και την προώθηση αυτής.

Διαβάστε  Η ατζέντα Κοτζιά για τη Σύνοδο Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη

Από πλευράς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας συμμετείχαν η αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη (Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων) , ο προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων, ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, ταξίαρχος Αθανάσιος Κοκκαλάκης.

Συμμετείχαν ακόμη οι διευθυντές της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, της Δίωξης Ναρκωτικών, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και ο Αστυνομικός Σύνδεσμος της Ελλάδας στα Τίρανα, ενώ αντίστοιχες συμμετοχές στην συνάντηση υπήρχαν και από πλευράς αλβανικής Αστυνομίας.

Διαφήμιση