Ελλείμματα στην ΕΕ: 2+4 χώρες στο όριο των κανόνων του Μάαστριχτ, η Ελλάδα με τους… καλούς

Τη στιγμή που η Ελλάδα μόλις έχει βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος έχοντας υπερκαλύψει τους στόχους του προγράμματος και με συμφωνία προβλέψεων για υπεραπόδοση και τα επόμενα, η Γαλλία και η Ιταλία θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθούν εκτός κριτηρίων του Μάαστριχτ, ενώ το Βέλγιο, η Αυστρία, Πορτογαλία και Σλοβενία βρίσκονται στο μεταίχμιο.

Όσον αφορά τη Γαλλία, η οποία αποτελεί μαζί με την Ισπανία τις δύο χώρες που βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η Επιτροπή σημειώνει ότι θα μπορούσε να υπαχθεί στο προληπτικό σκέλος από το 2018, καθώς φέτος το έλλειμμά της προβλέπεται να πέσει κάτω από το όριο του 3%. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει να διατηρήσει το έλλειμμά της σε αυτά τα επίπεδα και το 2018, κάτι που, σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί.

Για την Ισπανία, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της συμμορφώνεται σε γενικές γραμμές με τις απαιτήσεις του Συμφώνου για το 2018, δεδομένου ότι η Επιτροπή, στις οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου 2017, προβλέπει ότι το ονομαστικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο στόχος για το ονομαστικό έλλειμμα δεν προβλέπεται να επιτευχθεί και οι δημοσιονομικές προσπάθειες είναι αισθητά χαμηλότερες από τις συνιστώμενες.

Διαβάστε  "Στραγγαλισμό" του Ιράν προωθούν οι ΗΠΑ, για να πονέσουν την Ευρώπη

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, η Επιτροπή εκφράζει την «ανησυχία» της για «επιμόνως υψηλό δημόσιο χρέος» καθώς προβλέπεται η μη συμμόρφωση με την τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους.
Όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντυξης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, με επιστολή τους ενημέρωσαν τις ιταλικές αρχές ότι την άνοιξη του 2018 η Επιτροπή προτίθεται να αξιολογήσει εκ νέου τη συμμόρφωση της Ιταλίας με την τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους.
Το Βέλγιο, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία ενέχουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2018. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι προϋπολογισμοί αυτών των κρατών μελών ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση από την πορεία προσαρμογής προς την επίτευξη του αντίστοιχου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, πέντε χώρες, Εσθονία, Ιρλανδία, Κύπρος, Μάλτα και Σλοβακία, συμμορφώνονται σε γενικές γραμμές με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2018. Για τις χώρες αυτές, τα προγράμματα ενδέχεται να οδηγήσουν σε κάποια απόκλιση από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο κάθε χώρας ή από την πορεία προσαρμογής για την επίτευξή του.

Διαβάστε  ΟΗΕ και ΕΕ θέτουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό υπό την προστασία τους

Για έξι χώρες, Γερμανία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Ολλανδία, διαπιστώνεται ότι οι προϋπολογισμοί συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2018.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι το Φεβρουάριο του 2018 θα παρουσιάσει συγκεκριμένες αξιολογήσεις για μια σειρά από χώρες που παρουσιάζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες (εκτός από το υπερβολικό έλλειμμα και χρέος, προβλήματα ανταγωνιστικότητας, ιδιωτικό χρέος, ανεργία κλπ). Πρόκειται για 12 χώρες της Ε.Ε. εκ των οποίων εννιά χώρες της ευρωζώνης (Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία).

Διαβάστε  Άλμα εξαγωγών εκτοξεύει το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης

Η Ελλάδα, παρότι εμφανίζει κάποιες ανισορροπίες σε κάποιους δείκτες, εξαιρείται από αυτή τη διαδικασία εποπτείας -όπως και από τη διαδικασία αξιολόγησης των σχεδίων προϋπολογισμών- καθώς τα επιμέρους προβλήματά της αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του μνημονίου.

Διαφήμιση