Σε πολιτικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών οδηγείται για ακόμη μια φορά η ρουμανική πολιτική σκηνή, καθώς στο στόχαστρο μπαίνει ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Λίβιου Ντραγκνέα, του οποίου τα περιουσιακά στοιχεία πάγωσαν οι Εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, στο πλαίσιο έρευνας για απάτη με ευρωπαϊκά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Την ίδια στιγμή όμως σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της Βουλής για νοθεία στις εκλογές του 2009 με εμπλοκή της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, η οποία όμως αρνείται να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή.
Αν και εκ πρώτης όψεως η υπόθεση μοιάζει με μια ακόμη προσπάθεια κάθαρσης του πολιτικού συστήματος βαλκανικής χώρας, στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη και αφορά τη διαμόρφωση σφαιρών επιρροής στα Βαλκάνια και την αντιπαράθεση NATO-ΕΕ με τη Ρωσία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντραγκνέα βρίσκεται στο επίκεντρο των έρευνας καθώς στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για διαφθορά, σε μια δίκη που κατά πολλούς ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Εν συνεχεία και με την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα του ο Λίβιο Ντραγκνέα δεν μπόρεσε να χριστεί πρωθυπουργός καθώς είχε προηγούμενη καταδίκη, ενώ είχε κάνει και χρόνο στη φυλακή. Η προσπάθεια αλλαγής του νόμου ώστε να βγει ταχύτερα από τη φυλακή και να μπορέσει να οριστεί πρωθυπουργός κατέληξε σε μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες προβλήθηκαν από τα διεθνή media, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει.
Προσφάτως ο Ντραγκνέα σε μια κίνηση επίδειξης ισχύος και θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι το κόμμα ελέγχει πρωθυπουργό και κυβέρνηση, προκάλεσε νέα πολιτική κρίση αποπέμποντας τον πρωθυπουργό και αρκετούς υπουργούς, με αιτιολογική την κακή τους απόδοσή.
Αυτή τη στιγμή η Ρουμανία διαθέτει δεξιό πρόεδρο και αριστερή κυβέρνηση, ωστόσο το ζήτημα δεν είναι ο πολιτικός και οικονομικός προσανατολισμός αλλά ο γεωπολιτικός, ήτοι οι στενές σχέσεις των Σοσιαλιστών με τη Ρωσία. Το πολιτικό σύστημα να ισορροπεί σε λεπτό στρώμα πάγου και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιχειρεί να επιβάλλει κατευθύνσεις στην κυβέρνηση και να αποκόψει από τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων τον Λίβιου Ντραγκνέα.
Η Εθνική Διεύθυνση για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, DNA, δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε τις διαρροές στα media, ο Λίβιου Ντραγκνέα όμως επιβεβαίωσε ότι κλήθηκε από τους εισαγγελείς να εμφανιστεί αυτοπροσώπως.
Το χρονικό
Στις 13 Νοεμβρίου, μετά από διετή έρευνα της OLAF, η ρουμάνικη αρχή κατά της διαφθοράς έθεσε υπό έρευνα τον Ντραγκνέα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η OLAF ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών κατηγορείται για ίδρυση εγκληματικού δικτύου που χρησιμοποίησε κατασκευαστική εταιρία, που ελέγχει έμμεσα, για να υπεξαιρέσει πάνω από 27 εκατομμύρια ευρώ από το 2000 και μετά.
Σε δηλώσεις που έκανε ο Ντραγκνέα υποστήριξε ότι είναι αποδιοπομπαίος τράγος και ότι χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης προς τους Σοσιαλδημοκράτες για να καταργήσουν ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης. Πρόκειται για το ίδιο νομοσχέδιο που αρχικά περιελάμβανε τις ρυθμίσεις για υποβάθμιση των κατηγοριών που βάρυναν τον Ντραγκνέα ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει.