Στρατηγική αμφισβήτησης των παγιωμένων θέσεων των κομμάτων ακολουθεί στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρόεδρος της Γερμανίας, στο πλαίσιο προσπάθειας αναθέρμανσης των διαβουλεύσεων έτσι ώστε να αποφευχθούν οι επαναληπτικές εκλογές.
Ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ έχει όμως και άλλα χαρτιά στα χέρια του, καθώς μπορεί να επιλέξει να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο δεύτερο κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς. Αν και η αρχική θέση είναι η προσφυγή στις κάλπες, μια τέτοια κίνηση θα κινητοποιούσε δυνάμεις εντός του κόμματος, από το οποίο προέρχεται και ο πρόεδρος της Γερμανίας, εντείνοντας τις πιέσεις για συζητήσεις.
Ο Γερμανός πρόεδρος έχει προσκαλέσει και τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντρέας Φοσκούλε, ενώ αύριο το κατώφλι του πύργου Μπελβί θα περάσουν ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Μάρτιν Σουλτς.
Η τελευταία συνάντηση θεωρείται και η πιο κρίσιμη, καθώς ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ήδη ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και με όλες τις ευκαιρίες ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να γίνει «κυβερνητικό δεκανίκι» σε μια νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού υπό την Άγκελα Μέρκελ και ότι «δεν φοβάται το ενδεχόμενο νέων εκλογών. Πρόκειται για απόφαση που έλαβε ομόφωνα τη Δευτέρα, 20/11 σε συνάντηση με το προεδρείο του SPD. Τμήμα της κομματικής βάσης ωστόσο δεν φαίνεται να συμφωνεί εκφράζοντας σκεπτικισμό για ένα νέο προεκλογικό αγώνα .
Δεν έπρεπε να βιαστεί να ταχθεί υπέρ νέων εκλογών ο Μάρτιν Σουλτς, πιστεύουν πολλοί Σοσιαλδημοκράτες.
Δεν έπρεπε να βιαστεί να ταχθεί υπέρ νέων εκλογών ο Μάρτιν Σουλτς, πιστεύουν πολλοί Σοσιαλδημοκράτες.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Süddeutsche Zeitung στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος επικρίθηκε η σπουδή με την οποία ο Μάρτιν Σουλτς έσπευσε να ταχθεί υπέρ των νέων εκλογών. Πολλοί βουλευτές υποστήριξαν ότι θα έπρεπε πρώτα να κερδίσει χρόνο. Φαίνεται όμως και ότι και στο προεδρείο του κόμματος αναπτύσσεται σκεπτικισμός γύρω από την κατηγορηματική άρνηση του Σουλτς να συμμετάσχει το κόμμα του σε νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού προκειμένου να μην συρθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι ο αρχηγός του SPD, θα έπρεπε πρώτα να περιμένει τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων, και ιδιαίτερα της Χριστιανικής Ένωσης, πριν αποκαλύψει τις προθέσεις του.
Να μετριάζει την στάση του φαίνεται πάντως και το FDP, με τη γενική γραμματέα του κόμματος να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό τετρακομματικής κυβέρνησης, Τζαμάικα, πετώντας όμως το μπαλάκι σε Μέρκελ και Πρασίνους για την υποβολή νέου πακέτου προτάσεων.