Λιβύη: Έρευνα για human trafficking ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω… CNN

Λιβύη: Έρευνα για human trafficking ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω… CNN

Έρευνα για εμπόριο ανθρώπων ανακοίνωσε ότι ξεκινά η κυβέρνηση της Λιβύης μετά από ντοκιμαντέρ του CNN που αποκάλυπτε human trafficing μεγάλης έκτασης στη χώρα. Την έρευνα ανακοίνωσε για περιπτώσεις δουλείας κοντά στη λιβυκή πρωτεύουσα ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία ωστόσο έχει περιορισμένες δυνατότητες και δεν ελέγχει παρά συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Αν και τα στοιχεία για το εμπόριο ανθρώπων είναι γνωστά από καιρό και τα έχει δημοσιεύσει και ο ΟΗΕ η κυβέρνηση της Λιβύης έχει κατ επανάληψη επιλέξει να αγνοήσει το θέμα και κάνει κατά παράδοση “τα στραβά μάτια” στη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων κθαώς ισορροπεί επί ξυρού ακμής και οι φατρίες που ελέγχουν τη χώρα συνήθως εμπλέκονται σε αυτές τις οργανώσεις.

Ο Άχμεντ Μέτιγκ εξέφρασε «τη δυσαρέσκειά του» μέσω Facebook μετά τη μετάδοση του ντοκιμαντέρ για την «επανεμφάνιση του δουλεμπορίου στα περίχωρα της Τρίπολης».
Ο Μέτιγκ «δήλωσε πως θα αναθέσει σε επιτροπή να ερευνήσει αυτές τις πληροφορίες του Τύπου προκειμένου οι υπεύθυνοι να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης.

Διαβάστε  Αθωώθηκε για τις δολοφονίες ο αρχι-τρομοκράτης της Βεγγάζης

Πρόσφατο ρεπορτάζ του CNN, που δείχνει μετανάστες να πωλούνται σε «δημοπρασίες» στη Λιβύη, και αναμεταδόθηκε ευρέως από ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσε σοκ και οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις στην Αφρική και στον ΟΗΕ.

Σε μια σκηνή ενός βίντεο που έχει τραβηχτεί με κινητό τηλέφωνο και είναι κακής ποιότητας, διακρίνονται δύο νεαροί άνδρες. Ακούγεται η φωνή του «δημοπράτη» να λέει: «Δύο δυνατά αγόρια για αγροτικές εργασίες… 400… 700». Η δημοσιογράφος του δικτύου εξήγησε ότι οι άνδρες πουλήθηκαν έναντι 1.200 δηναρίων Λιβύης (δηλαδή περίπου 400 δολάρια) ο καθένας.

Διαβάστε  Τεράστια επιχείρηση της Interpol κατά του human trafficking

Περίπου χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο Παρίσι καταγγέλλοντας την κατάσταση αυτή, σύμφωνα με την αστυνομία.
Μετά την πτώση, το 2011, του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, οι διακινητές, εκμεταλλευόμενοι το κενό ασφαλείας και την πλήρη ατιμωρησία στη Λιβύη, δελεάζουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που επιζητούν μια καλύτερη ζωή υποσχόμενοι να τους περάσουν στην Ιταλία που βρίσκεται 300 χλμ. από τις λιβυκές ακτές.

Διαβάστε  Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στην Τρίπολη

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σχεδόν 156.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης από την 1η Ιανουαρίου (έναντι σχεδόν 341.000 την ίδια περίοδο πέρυσι), από τους οποίους το 73% στην Ιταλία. Σχεδόν 3.000 έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

Διαφήμιση