Γερμανία: Τζαμάικα τέλος, ο Σουλτς κρατάει τα κλειδιά

Γερμανία: Τζαμάικα τέλος, ο Σουλτς κρατάει τα κλειδιά

Χαμένοι αλλά με δυνατότητα να επιβάλλουν δικούς τους όρους σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τα δυο Χριστιανικά κόμματα είναι οι Σοσιαλδημοκράτες, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τη “Τζαμάικα”, αν και ο Μάρτιν Σουλτς έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ νέας προσφυγής στις κάλπες.

Το γερμανικό πολιτικό σύστημα καλείται να πλοηγηθεί τώρα σε αχαρτογράφητα ύδατα, με την Άγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι προτιμά νέες εκλογές από τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό τετρακομματικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποχωρήσει από τις διερευνητικές συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μιλώντας στη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), σπρώχνοντας λίγο ακόμα προς εκλογές το ευμετάβλητο πολιτικό σκηνικό και προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για συσπείρωση του κόμματός του, έτσι ώστε μετά τις νέες εκλογές να είναι σε θέση να συγκυβερνήσει με τα Χριστιανικά κόμματα χωρίς τους Πράσινους.

«Υπάρχουν και όρια στη διάθεση συμβιβασμών, όταν πρόκειται για την ταπείνωση ενός εταίρου. Αυτά που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπρεπε δυστυχώς να εκληφθούν ως ταπείνωση»

δήλωσε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα.

«Χωρίς τους Πράσινους θα είχε αναμφίβολα συγκροτηθεί κυβέρνηση. Στο FDP όμως υπήρχε η αντίληψη ότι εμείς θα αποτελούσαμε τον πυρήνα της πλειοψηφίας ενός (κατ’ ουσίαν) χριστιανοδημοκρατικού-πράσινου συνασπισμού»

πρόσθεσε.

Διαβάστε  Βρόμικη επίθεση Τραμπ σε Μέρκελ μέσω twitter

Ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων κατηγόρησε επίσης την Άγκελα Μέρκελ ότι αδίκησε το κόμμα του:

«Ενώ οι Πράσινοι δούλευαν εις βάρος του FDP, η κ. Μέρκελ δεν παρείχε καμιά υποστήριξη στις συμβιβαστικές μας προτάσεις».

«Η Τζαμάικα θα είχε τον χαρακτήρα της συνέχειας του μεγάλου συνασπισμού με πράσινες πινελιές και ορισμένους υπουργούς του FDP. Έτσι, όμως δεν επρόκειτο να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση. Ένας νέος γύρος συνομιλιών για Τζαμάικα δεν έχει νόημα»

συμπλήρωσε, για να καταλήξει ότι το κόμμα του «δεν φοβάται τις νέες εκλογές».

Από την άλλη πλευρά κινητικότητα επικρατεί στις τάξεις του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο θέμα του διαλόγου για έναν νέο μεγάλο συνασπισμό, μία μέρα πριν τη συνάντηση του προέδρου του Mάρτιν Σουλτς με τον επίσης σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Διαβάστε  Die Linke: Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα γερμανικά υποβρύχια κατά της Ελλάδας

Πολιτικοί του SPD καλούν πλέον ανοικτά το κόμμα τους να μη συνεχίσει να αποκλείει την συζήτηση για συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Πιο “ζεστός” είναι ο επικεφαλής της δεξιάς πτέρυγας του SPD Γιοχάνες Καρς, ο οποίος δήλωσε στην Passauer Neue Presse ότι δεν πρέπει να αποκλείεται ένα νέος μεγάλος συνασπισμός.

«Ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ανοιχτός στον διάλογο. Δεν μπορούμε να πούμε στον ομοσπονδιακό πρόεδρο απλώς αυτό ήταν. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος θα πρέπει να διερευνήσει ποιες δυνατότητες υπάρχουν για σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατόν εάν το SPD αποκλείει εκ προοιμίου τον μεγάλο συνασπισμό»

, σημείωσε.

Διαβάστε  Ο Τραμπ εμπρηστής του G7, Μακρόν-Μέρκελ έσωσαν τα προσχήματα

Ο Μπερντ Βέστφαλ, εκπρόσωπος του SPD για οικονομικά θέματα στην κοινοβουλευτική ομάδα τάχθηκε υπέρ των συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες και κατά νέων εκλογών. «

Το SPD δεσμεύτηκε πολύ (υπέρ των εκλογών), αλλά η μετακίνηση είναι δυνατή. Το SPD πρέπει να διατυπώσει σαφείς όρους και η Χριστιανική Ενωση να επιδείξει ευελιξία»

είπε χαρακτηριστικά στη Handelsblatt.

Επίσης, ο νομικός εμπειρογνώμονας της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Γιοχάνες Φέχνερ, τάχθηκε υπέρ μιας πιο προσεκτικής στάσης στο επίμαχο θέμα.

«Το SPD δεν πρέπει να προτρέχει στο θέμα των νέων εκλογών και θα πρέπει να λάβει στα σοβαρά τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας»,

είπε στην ίδια εφημερίδα.

Διαφήμιση