Ανακαλεί την παραίτηση ο Χαρίρι, σταθεροποιείται ο Λίβανος

Ανακαλεί την παραίτηση ο Χαρίρι, σταθεροποιείται ο Λίβανος

Ενδείξεις εκτόνωσης της πολιτικής κρίσης που έφερε τον Λίβανο στο χείλος της Αβύσσου καταγράφονται τις τελευταίες ώρες, καθώς ο Σάαντ Αλ Χαρίρι επέστρεψε στη χώρα και πριν από λίγο ανακοίνωσε την ανάκληση της παραίτησής του, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του προέδρου της χώρας Μισέλ Αούν που ζήτησε να δοθεί περιθώριο στον διάλογο.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί την επίσκεψη του Χαρίρι στη Γαλλία, όπου συνομίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμάνουελ Μακρόν και τις συναντήσεις που είχε στο δρόμο της επιστροφής στην Αίγυπτο. Είναι όμως ακόμα νωρίς για να γίνει λόγο για έξοδο από την πολιτικο-διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει, καθώς πολλά εξαρτώνται από τις σχέσεις του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.

«Υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου στον πρόεδρο Αούν και εκείνος μου ζήτησε να περιμένω για να υπάρξει περαιτέρω διάλογος για τους λόγους (για τους οποίους υποβλήθηκε) και για το πολιτικό υπόβαθρο και ανταποκρίθηκα»

δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Σάαντ Αλ Χαρίρι.

Διαβάστε  Ρώσικα media έκαναν... πραξικόπημα στη Σαουδική Αραβία

Ο φιλοδυτικός, σουνίτης μουσουλμάνος πολιτικός ηγείται κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία συμμετέχουν κόμματα και των τριών βασικών θρησκευτικών κοινοτήτων, χριστιανών μαρωνιτών, σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων.

Συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι και των δύο μεγάλων πολιτικών μπλοκ της χώρας, της αντιισραηλινής και φιλικής προς το καθεστώς Άσαντ της Συρίας και προς το Ιράν «Συμμαχίας της 8ης Μαρτίου» και της αντιιρανικής, φιλοδυτικής και φιλοσαουδαραβικής «Συμμαχίας της 14ης Μαρτίου», στην οποία ανήκει και ο ίδιος ο κ. Χαρίρι.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Διαφήμιση