Δυναμική ανατροπής ή έστω εξισορρόπησης του Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι αναπτύσσεται στην Τουρκία και μάλιστα από τα σπλάχνα του ίδιου του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, καθώς από εκεί προέρχεται η ιδρυτής και οι βασικοί συνετελεστές του νέο φορέα που ονομάζεται “Καλό Κόμμα”.
Το “Καλό Κόμμα”, που κινείται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, το ίδρυσε η 61 ετών Μεράλ Ακσενέρ, πρώην υπουργός του Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να εκφράσει περίπου τον ίδιο κόσμο -όπως στο παρελθόν το κόμμα του ορθού δρόμου”, στο οποίου ηγούνταν η Τανσού Τσιλέρ. Παράλληλα όμως φαίνεται να λαμβάνει και ισχυρή στήριξη από το εξωτερικό.
Γεωπολιτικά, η ανάδειξη νέου πολιτικού φορέα και σχηματισμού στον χώρο της Δεξιάς στην Τουρκία δρα αποσταθεροποιητικά, καθώς ο διαγκωνισμός με τα παραδοσιακά κόμματα του χώρου, της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους Χρυσούς Λύκους, θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε έξαρση εθνικιστικής ρητορικής, η οποία βρίσκει διέξοδο -συνήθως- στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας προς την Ελλάδα.
Εσωτερικά, η Ακσενέρ διακηρύσσει την επιστροφή στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ενώ πέτυχε ήδη την αυτομόληση πέντε βουλευτών από το κυβερνών κόμμα της “Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης”. Θα χρειαστεί, βέβαια, να εκφράσει και εθνικιστικά στοιχεία αν θέλει να έχει πιθανότητες να επιβιώσει στο απόλυτα πολωμένο πολιτικό σκηνικό.
Το νέο κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ γίνεται ήδη αποδέκτης διεθνούς στήριξης, γεγονός που φαίνεται από τη δημοσιότητα που λαμβάνει αν και μόλις μερικών ημερών. Ήδη, το Reuters υποστηρίζει ότι το νέο κόμμα αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους ισχυρότερους αντιπάλους του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2019.
«Η Τουρκία και οι άνθρωποί της είναι κουρασμένοι, το κράτος είναι εξουθενωμένο και η δημόσια τάξη απειλείται. Δεν υπάρχει καμία λύση πέρα από την αλλαγή της πολιτικής ατμόσφαιρας»
δήλωσε η Ακσενέρ κατά την τελετή των εγκαινίων της νέας παράταξης που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα.
Οι πρώτες Δημοσκοπήσεις για το “Καλό Κόμμα” είναι ενθαρρυντικές, δείχνοντας απήχηση και ευρύ ακροατήριο, με τα διεθνή media να προδιαγράφουν δυναμική πορεία με στόχο την αμφισβήτηση του κατεστημένου, όπως χαρακτηρίζουν τον Ταγίπ Ερντογάν.
Στις αξίες που περιγράφονται στο καταστατικό του κόμματος είναι η ελευθερία του λόγου και τα πατριωτικά ιδεώδη.
Τώρα αναμένεται η σταδιακή τοποθέτηση της Μεράλ Ακσενέρ επί των θεμάτων της επικαιρότητας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, ζητήματα τα οποία θα καθορίσουν τη συμπεριφορά του διεθνούς παράγοντα απέναντι στο νέο φορέα. Για την ώρα, η Ακσενέρ φαίνεται να έχει διασφαλίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, ωστόσο οι εκλογές απέχουν και ο Ερντογάν, ακόμη δε νιώθει απειλούμενος.