Κινήσεις εδραίωσης θέσης στη μεταβαλλόμενη γεωπολιτική σκακιέρα πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση θέλοντας να εκμεταλλευτεί την διαφαινόμενη δυναμική που δημιουργείται στην Ανατολική Μεσόγειο από την επιχειρούμενη ανατροπή του status quo στη Μέση Ανατολή και την απομόνωση της Τουρκίας.
Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τον αμερικανικό άξονα, αν και δεν μπορεί να οδηγήσει στην έξοδό της από το NATO, είναι ωστόσο αρκετή για να μεταβάλλει τον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο γεωπολιτική και στρατηγικό σχεδιασμό τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ατλαντικής Συμμαχίας, ενώ η παράλληλη ανάπτυξη του Ευρωστρατού δίνει επιπρόσθετη ώθηση στην ίδια κατεύθυνση.
Σύμφωνα με το νέο αμερικανικό και νατοϊκό στρατηγικό δόγμα, έτσι όπως αυτό σκιαγραφείται από τις πολιτικές, διπλωματικές και στρατηγικές επιλογές των τελευταίων μηνών, προωθείται η αναβάθμιση του ρόλου της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισχυρού πολυσυλλεκτικού θρησκευτικά και εθνικά τόξου με αυξημένες στρατηγικά δυνατότητες και αποδεδειγμένη πολιτική σταθερότητα.
Διαβάστε επίσης: Εμβαθύνουν την αμυντική συνεργασία Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, ανοιχτή πρόσκληση στην Αίγυπτο
Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα και η Κύπρος επιχειρούν να επωφεληθούν από τη γεωγραφική εγγύτητα και τη διαχρονική στρατηγική, πολιτική και οικονομική προσέγγιση με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ώστε να εδραιώσουν θέσεις και να “χωρέσουν” στην ασπίδα που δημιουργείται από την ανάπτυξη στρατηγικών σχέσεων με το Κάιρο και το Τελ Αβίβ.
Αυτό το σκοπό, μεταξύ άλλων, εξυπηρετεί η η συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία. Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν στις 8.45 το πρωί, με διμερή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Ειδικότερα, αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα της χάραξης της ΑΟΖ και θέματα αμυντικής συνεργασίας, ενώ θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις.
Στον οικονομικό τομέα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα του τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα.
Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην επέκταση των δραστηριοτήτων των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών σε έργα στην Αίγυπτο και η διαλιμενική συνεργασία Σουέζ με ελληνικά λιμάνια.
Επίσης, θα συζητηθεί ο ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Για τους λόγους αυτούς, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός ο διάλογος ανάμεσα στις τρεις χώρες, σε μία περίοδο κρίσης στις σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία.
Ο ρόλος της Αιγύπτου στην περιοχή αναβαθμίζεται τόσο με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, όσο και των Ευρωπαίων, ιδιαίτερα της Γαλλίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε την επιρροή του προέδρου Σίσι για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των Παλαιστινίων, την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ αλλά και σε συνδυασμό με τη Σαουδική Αραβία για την απομόνωση του Ιράν μέσω του εμπάργκο στο Κατάρ.
Η Ελλάδα προσδοκά την οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, συνθήκη που ισχυροποιεί τη θέση και διευρύνει τις προοπτικές. Παράλληλα όμως προωθεί και αμυντικά-στρατηγικά την ανάπτυξη πρωτοβουλιών στις οποίες θα συμμετάσχει και το Ισραήλ.
Η Κύπρος, από την πλευρά της επιδιώκει την αναβάθμιση του ρόλου της μέσω της φιλοξενίας του κέντρου επιχειρήσεων του Ευρωστρατού, ενώ παράλληλα αναπτύσσει την -για πολλά χρόνια παγωμένη- αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα.
Εκμεταλλευόμενες την κάλυψη που δημιουργεί η αμερικανική επιρροή και τη διάσπαση που επιτυγχάνεται από την αντιπαράθεση Τουρκίας-ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρος επανενεργοποιούν το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, διευρύνοντάς το με τη σύναψη αμυντικών συμφωνιών με Ισραήλ και Αίγυπτο και την προσπάθεια εδραίωσης υποτυπώδους αμυντικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία.
Σε δεύτερη φάση η Αθήνα θα ήταν πιο ανοιχτή σε αντισταθμιστικές συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία που θα περιλάμβαναν θρησκευτικούς χώρους αντί επενδύσεων σε κοινωνικές υποδομές, έτσι ώστε να περιοριστεί η επιρροή της Τουρκίας επί των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Ελλάδα.
Σχέδια υπάρχουν και για τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, τα οποία ωστόσο θα ακολουθήσουν την εδραίωση της πολυμερούς στρατηγικής σχέσης.
Το πρόγραμμα
Στις 9.45 θα διεξαχθεί τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Εν συνεχεία, στις 10:25, θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και στις 11:00 το πρωί θα ακολουθήσουν τριμερείς διευρυμένες διαβουλεύσεις των κυβερνητικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Στις 12:40 μετά το μεσημέρι θα υπογραφεί η συμφωνία για συνεργασία στον τουρισμό και στη συνέχεια θα γίνουν κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τους προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.
Στις 1.25 μετά το μεσημέρι γεύμα οι κυβερνητικές αντιπροσωπείες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου θα έχουν γεύμα εργασίας.