Το πλαίσιο και τις νόρμες της διαπραγματευτικής του τακτικής στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ σκιαγράφησε με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμίτροφ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι μεγάλα και ξεκαθαρίζοντας ότι η πρώτη τριμερής συνάντηση που έχει συγκαλέσει στις Βρυξέλλες ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα είναι αναγνωριστική.
Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ απέφυγε να προσδιορίσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να δυναμιτίσει τις διαπραγματεύσεις και να υποσκάψει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Η προσέγγιση του Νίκολα Ντιμίτροφ σε συνδυασμό με τις δηλώσεις προθέσεων των προηγουμένων ημερών και την επίσκεψη του επίτροπου διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, διαμορφώνουν θετικό έδαφος επαναπροσέγγισης με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σε τηλεοπτικό σταθμό της πΓΔΜ, η τριμερής συνάντηση υπό τον Μάθιου Νίμιτς που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 20-21 Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 11-12 Δεκεμβρίου.
Πρόσθεσε, ότι επαφίεται στον ίδιο τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ να εκτιμήσει αν και πότε θα καταθέσει πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας. «Είναι θέμα δικής του εκτίμησης, θα δούμε» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ.
Εξήγησε ότι η κατάθεση ή όχι πρότασης αφορά μία τεχνική της διαπραγμάτευσης, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάθεση πρότασης μπορεί να προκαλέσει θετική δυναμική, ενώ άλλες φορές μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, ιδίως όταν ένα από τα μέρη θεωρήσει ότι η πρόταση που κατατέθηκε βρίσκεται πολύ μακριά από τις θέσεις του, με αποτέλεσμα να την απορρίψει και να έχει έναν περισσότερο αμυντικό ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Σε ερώτηση σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές» με τις οποίες η ΠΓΔΜ προσέρχεται στη διαπραγμάτευση, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι υπάρχουν δύο προβλήματα σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές». Το πρώτο είναι ότι η δημόσια ανακοίνωση «κόκκινων γραμμών» -όχι μόνο στο θέμα του ονόματος, αλλά σε κάθε διαμάχη- περιορίζει δραστικά τα περιθώρια της πλευράς που τις ανακοινώνει να μετακινηθεί από τις θέσεις της. Το δεύτερο πρόβλημα, όπως ανέφερε, είναι ότι αν ο ίδιος ανακοίνωνε δημόσια τις «κόκκινες γραμμές» της ΠΓΔΜ, ουσιαστικά θα ήταν σαν να ανακοινώνει δημόσια στην ελληνική πλευρά την τελική γραμμή της χώρας.
«Πολύ δύσκολα μπορείς να έχεις μία επιτυχή διαπραγμάτευση όταν υπάρχει ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω της κοινής γνώμης»
σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι
πιο σημαντικό είναι να στέλνονται διακριτικά μηνύματα. Ως τέτοιο, ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε το γεγονός πως η ΠΓΔΜ έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι τα θέματα εθνικής ταυτότητας πρέπει να μείνουν εκτός διαπραγμάτευσης και ότι αν η ΠΓΔΜ αισθάνεται να απειλείται «σε σχέση με το “ποιοι είμαστε” τότε δεν θα υπάρξει λύση.
Τέλος, ερωτηθείς αν η διαδικασία επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας θα ολοκληρωθεί με δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι αυτό αποτελεί προγραμματική θέση όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας.