Το Σκοπιανό στο επίκεντρο από… σήμερα

Το Σκοπιανό στο επίκεντρο από… σήμερα

Το Σκοπιανό αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής στην Ελλάδα, με μπαράζ επαφών τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο θεσμών στο πλαίσιο επαναφοράς της πΓΔΜ σε Ευρω-ατλαντική τροχιά.

Διαφήμιση

Η αναθέρμανση του ονοματολογικού σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπροσέγγισης της χώρας τόσο με το NATO όσο και με την ΕΕ αποτελεί μια ιδιαίτερα πιεστική νέα πραγματικότητα για την Ελλάδα, η οποία θα αποτυπωθεί σύντομα και στο ήδη εύφλεκτο πολιτικό σκηνικό εντός της χώρας.

Σήμερα ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, επισκέπτεται τα Σκόπια για να συζητήσει τις δράσεις και να επαναβεβαιώσει τη στήριξη στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ενιαίας στρατηγικής της Ευρώπης και του NATO στα Βαλκάνια. Παράλληλα, στην Αθήνα θα βρεθεί για διμερείς επαφές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, θέλοντας να εμπεδώσει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να θέσει ένα πιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την από κοινού προώθηση δράσεων.

Διαβάστε  Τι κρύβει για την Ελλάδα η εξέγερση του Ίλιντεν

Η εβδομάδα θα ήταν ακόμη εντονότερη αλλά αναβλήθηκε η τριμερής συνάντηση υπό την Αιγίδα του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ενώ οι δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, για αλλαγές σε βιβλία και την ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, είναι ενδεικτικά της προσπάθειας επιτάχυνσης των διαδικασιών αναδρομολόγησης της χώρας, μακριά από τον ρωσικό άξονα.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Αντιτίθεται το VMRO στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας

Με το NATO και τη Ρωσία να βρίσκονται σε διαρκώς εντεινόμενη αντιπαράθεση σε ολοένα και περισσότερα μέτωπα και τις σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το Σκοπιανό αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων σε προτεραιότητα, η οποία ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει αναταράξεις.

Η  βαρύτητα του θέματος, το τραχύ κοινωνικό έδαφος πάνω στο οποίο θα τοποθετηθεί και η ένταση των διεθνών πιέσεων στην κατεύθυνση της άμεσης επίλυσής του, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε νέες ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Άλλωστε μόνο τυχαία δεν είναι η προαναγγελία συμφωνίας για το καλοκαίρο του 2018 από τον  Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Διαβάστε  Οι δασμοί Τραμπ πλημμυρίζουν την ευρωπαϊκή αγορά χάλυβα, κίνδυνος μεγάλης πτώσης τιμών

Διαφήμιση