Προς νέες εκλογές στη Γερμανία, η Τζαμάικα κατέρρευσε

Προς νέες εκλογές στη Γερμανία, η Τζαμάικα κατέρρευσε

Κατέρρευσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις, η προσπάθεια σχηματισμού τετρακομματικής κυβέρνησης “Τζαμάικα” στη Γερμανία, καθώς οι Φιλελεύθεροι (FDP) αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις, αναγκάζοντας την Άγκελα Μέρκελ να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές και ενδεχομένως να παραιτηθεί από την ηγεσία του CDU.

Οι διαφορές για το προσφυγικό, τα υπουργεία και την οικονομική πολιτική στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια, στις διαπραγματεύσεις.

Η Γερμανία, μετά από 12 χρόνια παντοκρατορίας της Άγκελα Μέρκελ και έχοντας εξελιχθεί σε φάρο σταθερότητας στην Ευρώπη, φαίνεται έτοιμη να βυθιστεί στην πολιτική αστάθεια, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ευρώπη που απαιτείται ισχυρή καθοδήγηση και σαφείς κατευθύνσεις.

Διαβάστε  Η Γερμανία ισχυροποιείται, εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Κατά πολλούς, η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, αποτελεί την ταφόπλακα στο αποιδελογικοποιήμενο μοντέλο διακυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ, ενώ περιορίζει πλέον τις πιθανότητες παραμονής της ίδιας στην ηγεσία του CDU.

Σε δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι παραμένει ως εν ενεργεία καγκελάριος της Γερμανίας και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα μετά από διαβούλευση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Διαβάστε  Σε υψηλά 15μήνου ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Αξίζει να σημειωθεί Η μόνη εναλλακτική στη Τζαμάικα είναι ο σχηματισμός μεγάλου συνασπισμού, τον οποίο ωστόσο έχει απορρίψει ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σούλτς, ενώ σε χθεσινές του δηλώσεις είχε ζητήσει εκλογές σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών.

Διαφήμιση