Γερμανία: Η Μέρκελ θέλει εκλογές, όχι κυβέρνηση μειοψηφίας

Γερμανία: Η Μέρκελ θέλει εκλογές, όχι κυβέρνηση μειοψηφίας

Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τάσσεται ανοιχτά πλέον η Αγκελα Μέρκελ, καίγοντας ταυτόχρονα τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και αφήνοντας ζωντανό το σενάριο υπαναχώρησης του FDP, που αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για τη Τζαμάικα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, είχε ζητήσει από τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι αρχίζει κύκλο διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα στην κάτω Βουλή, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) υπό τον Μάρτιν Σουλτς ξεκαθάρισε ότι και εκείνο προτιμά νέες εκλογές από έναν νέο μεγάλο συνασπισμό του ίδιου με την Κεντροδεξιά.

Διαφήμιση

Το κεντρώο – κεντροδεξιό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), το οποίο και αποχώρησε από τις συνομιλίες με την Κεντροδεξιά και τους Πράσινους, δημιουργώντας το αδιέξοδο, εμφανίστηκς πρόθυμο να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση της Χριστιανικής Ένωσης, με ή χωρίς τους Πράσινους, χωρίς όμως να συμμετέχει το ίδιο.