Ελλάδα: Μεγάλη αύξηση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Ελλάδα: Μεγάλη αύξηση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Διευρύνθηκε αισθητά το πλεόνασμα του ελληνικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Σεπτέμβριο, ανερχόμενο στα 1,21 δισ. έναντι 0,86 δισ. τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, ένδειξη της αύξησης των εξαγωγών, της βελτίωσης της εσωτερικής κατανάλωσης και της κίνησης του χρήματος καθώς και της χαλάρωσης των capital controls.

Το πλεόνασμα των υπηρεσιών αυξήθηκε σε 2,76 δισ. Ευρώ από 2,41 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν στα 2,47 δισ. ευρώ από 2,14 δισ. Ευρώ.

Επιπλέον, το έλλειμμα του εμπορεύματος μειώθηκε σε 1,32 δισ. από 1,37 δισεκ. το προηγούμενο έτος και το δευτερογενές χάσμα εισοδήματος παρέμεινε αμετάβλητο στα -0,15 δισ. Ευρώ. Το έλλειμμα πρωτογενούς εισοδήματος ανήλθε σε -100 εκατ.

Διαβάστε  Ο ESM πιέζει τον Τσίπρα για χρέος-επόμενη μέρα, δεν εκταμίευσε τη δόση 1 δισ,

Λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, το ισοζύγιο του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε πλεόνασμα ύψους 1,34 δισ. υψηλότερο από πλεόνασμα 0,65 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Ελλάδα παρουσιάζει διαχρονικά μεσοσταθμικό έλλειμμα -1124,58 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, από το 1997 έως το 2017.

Διαβάστε  Βήμα σύγκλισης Κομισιόν-ΔΝΤ για την Ελλάδα οι εαρινές προβλέψεις

Διαφήμιση