Ζιμπάμπουε: Παραιτείται ο Μουγκάμπε

Ζιμπάμπουε: Παραιτείται ο Μουγκάμπε

Την παραίτηση του συμφώνησε να υποβάλλει ο 93χρονος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερ Μουγκάμπε, μετά από 37 έτη στο τιμόνι της χώρας και υπό την πίεση στρατιωτικού πραξικοπήματος, καθοδηγούμενο από τον πρώην αντιπρόεδρο.

Με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας ο καρατομηθείς αντιπρόεδρος Έμερσον έβγαλε στον στρατό στους δρόμους, συνέλαβε πολιτικούς του αντιπάλους, μεταξύ των οποίων και τον υπουργό Οικονομικών, άσκησε δίωξη σε βάρος της γυναίκας του Μουγκάμπε, η οποία βρισκόταν στην “επετηρίδα” διαδοχής και εξανάγκασε τον πρόεδρο σε παραίτηση, αφού πρώτα εξώθησε το κόμμα του σε αντικατάστασή του και ορισμό του ιδίου ως επικεφαλής.

Διαβάστε  Ξεκίνησαn οι εκλογές στην Αίγυπτο, τρέχει μόνος ο Αλ Σίσι

Σύμφωνα με ενημέρωση, το κόμμα του προέδρου Μουγκάμπε τον καθαίρεσε από τη θέση του προέδρου εκλέγοντας τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο Emmerson Mnangagwa στη θέση του και παράλληλα έδωσε διορία έως το μεσημέρι (12:00 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας προκειμένου να παραιτηθεί από τον προεδρικό θώκο. Σε διαφορετική περίπτωση θα παραπεμφθεί σε δίκη, όπως δήλωσε ο υπουργός Κυβερνοασφάλειας Πάτρικ Τσαϊναμάσα.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Κονγκό: Ελεύθεροι οι απαχθέντες Βρετανοί, πιθανή η καταβολή λύτρων

Διαφήμιση