Η ΕΕ έκλεισε τη στρόφιγγα στην Τουρκία: Έχει πάρει μόνο 360 εκατ. από τα 4,45 δισ.

Η ΕΕ έκλεισε τη στρόφιγγα στην Τουρκία: Έχει πάρει μόνο 360 εκατ. από τα 4,45 δισ.

Απόφαση να περικόψει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία από τα προγράμματα προενταξιακών ενισχύσεων έλαβε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ όπως προκύπτει από τον έως τώρα απολογισμό η άγκυρα έχει λάβει μόλις ένα πολύ μικρό μέρος της συμφωνηθείσας έως το 2020 στήριξης, ένδειξη της απόστασης που υπάρχει στις διμερείς σχέσεις.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου η χρηματοδότηση της Τουρκίας από τα προενταξιακά προγράμματα μειώνεται κατά 105 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 70 εκατ. που είχε συμφωνηθεί να καταβληθούν παγώνουν.

Διαβάστε  Νέες επιχειρήσεις στη Συρία και ευρωπαϊκή προοπτική, στην ίδια ομιλία "πούλησε" ο Ταγίπ Ερντογάν

Το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο διαθέτει ακόμα αρκετά όπλα, μεταξύ των οποίων το επίσημο πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ωστόσο στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ απέφυγαν να το χρησιμοποιήσουν, αν και είχε ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο.

Η τουρκική κυβέρνηση από την πλευρά της υποβιβάζει το θέμα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ελάχιστα κεφάλαια μπροστά στη δυναμικότητα της τουρκικής οικονομίας, παραγνωρίζοντας όμως τη βαρύτητα της κίνησης, δημοσίως. Ωστόσο, η απαγόρευση του γερμανικού φεστιβάλ gay ταινιών στην Άγκυρα και η κατάργηση δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤ θεωρείται ότι αποτελούν την τουρκική απάντηση.

Διαβάστε  Σε διετές Μνημόνιο η λύση για το Σκοπιανό

Οι κινήσεις αυτές βαθαίνουν το χάσμα, διευρύνοντας την απόσταση μεταξύ των δυο πλευρών, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει προοπτική επαναπροσέγγισης βραχυπρόθεσμα, καθώς η ζημιά που έχει γίνει είναι αρκετά μεγάλη.

Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο χαρακτηρίζει “τρομακτική”, τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση σχετικά με δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Διαβάστε  Λύση σε 15 μέρες στο Σκοπιανό προβλέπει ο Χαν

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βρυξέλλες έχουν χορηγήσει στην Άγκυρα μόλις 360 εκατ. ευρώ από τα 4,45 δισ. που έχει λαμβάνεις στο πλαίσιο των προενταξιακών κεφαλαίων από το 2014 έως το 2020.

Διαφήμιση