Γερμανία: Η Τζαμάικα σε αδιέξοδο, νέα προθεσμία μέχρι την Κυριακή

Γερμανία: Η Τζαμάικα σε αδιέξοδο, νέα προθεσμία μέχρι την Κυριακή

Αντιμέτωπο με αδιέξοδο παραμένει το γερμανικό πολιτικό σύστημα, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες καθώς οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό τετρακομματικής κυβέρνησης, “Τζαμάικα” παρατείνονται εκ νέου για το βράδυ της Κυριακής.

Χθες, οι αντιπροσωπείες των κομμάτων συμπλήρωσαν 15 ώρες διαπραγματεύσεων, σε μια προσπάθεια να υπερβούν τα εμπόδια, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν κυρίως στο μεταναστευτικό, τα δημοσιονομικά, την πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια. Νωρίτερα η Άγκελα Μέρκελ προσπάθησε με δηλώσεις και διαρροές να ανεβάσει την πίεση για την επίτευξη συμφωνίας.

Διαβάστε  Γερμανία: Δεν πέφτει η κυβέρνηση, λέει ο Ζέεχοφερ, συμφωνεί ο Σολτς

Σε αυτό το πλαίσιο, η καγκελάριος Μέρκελ είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις πρώτα με τους δύο επικεφαλής των Πρασίνων, την Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ και τον Τζεμ Έζντεμιρ και κατόπιν με τον Αρχηγό του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, χωρίς τον Χριστιανοκοινωνιστή εταίρο της Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος φέρεται να δημιουργεί τα σημαντικότερα προβλήματα.

Διαφήμιση

Ενώ είχε σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά από τα 134 σημεία στα οποία επικρατούσαν διαφωνίες, σε ορισμένα εξ αυτών τα κόμματα εξακολουθούν να επιμένουν στις θέσεις τους. Το πιο επίμαχο παραμένει το προσφυγικό και ειδικά το θέμα της επανένωσης οικογενειών. Οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές επιμένουν στην παράταση των περιορισμών που ισχύουν ήδη για την επανένωση οικογενειών σε περιπτώσεις προσφύγων που απολαμβάνουν τη λεγόμενη επικουρική προστασία και πέραν του Μαρτίου του 2018. Την αντίθετη θέση υποστηρίζουν ωστόσο οι Πράσινοι.

Διαβάστε  Σε υψηλά 15μήνου ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Την ίδια ώρα μεγάλη διάσταση απόψεων επικρατεί στο θέμα της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας όπως και σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του κλίματος αλλά και με την ενέργεια – αν και σε αυτό το σημείο υπήρξε κάποια κινητικότητα. Αναμένεται ότι οι συνομιλίες θα διαρκέσουν όλο το Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε  Επίθεση Τραμπ σε Γερμανία-Ρωσία για Nordstream II, μέσω NATO

Διαφήμιση