Ζήτημα ευρωπαϊκής στήριξης στην Ελλάδα για την αποκατάσταση ζημιών και ανάπτυξη αντιπλημμυρικών έργων θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής στο Γκέτενμποργκ της Σουηδίας ο Αλέξης Τσίπρας, εκμεταλλευόμενος ότι πρόκειται για για «διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα, για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη».
Τη διάσκεψη συγκάλεσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα media, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο των δραματικών γεγονότων στη Δυτική Αττική, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα θέσει στην ατζέντα της συνόδου το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κατά την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση από τις συνέπειές τους.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές επισημαίνουν την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας του Πρωθυπουργού στην Κοινωνική Σύνοδο του Γκέτεμποργκ, δεδομένου ότι, όπως συμπληρώνουν, ο κ. Τσίπρας ήταν ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης στην Ε.Ε. «που έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, την ανάγκη διενέργειας ειδικής συνόδου και της μετατόπισης των πολιτικών από την λιτότητα προς όφελος της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και της απασχόλησης».
Μιας μετατόπισης, η οποία, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, «μέσα από συμμαχίες και αλλαγή συσχετισμών αποτυπώνεται σταδιακά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Κοινωνικής Συνόδου του Γκέτεμποργκ και της υιοθέτησης του Κοινωνικού Πυλώνα».
Τα κύρια θέματα που πρόκειται απασχολήσουν τις εργασίες της διάσκεψης είναι η δημιουργία ενός δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, οι ίσες ευκαιρίες και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όπως επίσης η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων των κοινωνικών μοντέλων της χωρών της Ε.Ε. η κοινωνική προστασία και κοινωνική ένταξη.
Επιπλέον, κατά το γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα ακολουθήσει, η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε ζητήματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, και ειδικότερα στην ενίσχυση της κινητικότητας και του προγράμματος Erasmus, την αμοιβαία αναγνώριση τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τις ψηφιακές υποδομές στην εκπαίδευση και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής βιομηχανίας.
Το πρόγραμμα της διάσκεψης σε ώρες Κεντρικής Ευρώπης (-1 από την ώρα Ελλάδας) έχει αναλυτικά ως εξής:
Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου
08:30 – 09:00 Άφιξη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στην Κοινωνική Σύνοδο
09:30 – 12:30 Εργασίες της Κοινωνικής Συνόδου
12:35 – 13:00 Τελετή υπογραφής της «Διοργανικής Διακήρυξης» και οικογενειακή φωτογραφία
13:15 – 15:15 Γεύμα εργασίας των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με θέμα την εκπαίδευση και τον πολιτισμό