Διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου έχουν προκαλέσει οι εκτός Σένγκεν έλεγχοι που επιβάλλονται σε Έλληνες πολίτες και επιβάτες που φθάνουν σε γερμανικά αεροδρόμια μέσω ελληνικών, στρατηγική που αποδίδεται σε δημιουργία κλίματος για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, με ενορχηστρωτή τον σκληροπυρηνικό υπουργό Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ.
Στην Αθήνα, αναγνωρίζοντας το ευαίσθητο πολιτικό σκηνικό και τις οριακές πολιτικές ισορροπίες των ημερών, κράτησαν ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους στα διαβήματα, ενώ απαντούν με διαρροές σε ελληνικά και διεθνή media για την προσωπική ατζέντα του Ντε Μεζιέρ.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με σειρά διαβημάτων ζητά απαντήσεις για την αλλαγή πολιτικής των γερμανικών αρχών και για τις διαρροές στον Τύπου που επιχειρούν να δημιουργήσουν θέμα επαναλειτουργίας του βαλκανικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ακόμα και μέσω αεροδρομίων.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, από το Βερολίνο προς την Αθήνα δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι Γερμανοί θα συνεχίσουν τους ελέγχους, δίνοντας έμφαση σε εκείνους τους ταξιδιώτες με εξωτερικά χαρακτηριστικά που μπορεί να παραπέμπουν σε μετανάστες ή πρόσφυγες.
Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναδεικνύεται, με διαρροές, και η εσωτερική αντιπαράθεση στο Βερολίνο, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει στον γερμανικό Τύπο αμφισβητούνται και στο Βερολίνο. Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρντ δήλωσε χθες ότι τα νούμερα δεν είναι ξεκάθαρα από στατιστικής πλευράς, καθώς το μητρώο αλλοδαπών δεν ανανεώνεται με τρόπο που να δείχνει ποιος βρίσκεται πραγματικά στη χώρα και ποιος όχι.
Στον υπουργό Εσωτερικών αποδίδονται, επίσης, διαρροές ότι μέσω του ανοιχτού (ξανά)βαλκανικού διαδρόμου, διακινούνται από την Ελλάδα προς τη Γερμανία 15.000 άτομα κάθε μήνα.
Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί η γερμανική πλευρά είναι ότι εντός του 2017 έχουν φθάσει στα αεροδρόμια της χώρας περί τα 1.000 άτομα χωρίς θεώρηση Σένγκεν. Πηγές από την Αθήνα αποκρούουν τη συγκεκριμένη κριτική, παραπέμποντας στην πολύ καλή φύλαξη του διαδρόμου στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, τα οποία επιτηρούνται με τη συμμετοχή και ξένων. Κατά την ανάλυση της Αθήνας, η βασική δίοδος μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων είναι η Βουλγαρία.
Η Αθήνα από την άλλη πλευρά Από την Αθήνα αναδεικνύονται, επίσης, τα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, βάσει των οποίων το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές συνολικά 1.800 άτομα προτού επιβιβαστούν σε αεροπλάνα που εξυπηρετούσαν πτήσεις εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από την ανακίνηση του ζητήματος και, κυρίως, τη δημοσίευση των αριθμών στις γερμανικές εφημερίδες, η Αθήνα ζήτησε από το Βερολίνο στοιχεία των προσώπων που εισήλθαν στη Γερμανία παράνομα από την Ελλάδα. Εως αυτή τη στιγμή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Γερμανία δεν έχει ακόμη δώσει κάποιο επίσημο στοιχείο στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα.