Να αυξήσει την πίεση ώστε να καμφθούν αντιστάσεις και να επιτευχθεί η δημιουργία της τετρακομματικής κυβέρνησης στη Γερμανία επιχειρεί η Άγκελα Μέρκελ, αφήνοντας να διαρρεύσουν σενάρια νέας προσφυγής στις κάλπες, καθώς οι συζητήσεις εισέρχονται μεν στην τελευταία φάση, οι διαφορές ωστόσο είναι μεγάλες, όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε δημοσιογράφους.
Η δημόσια αυτή παραδοχή της μεγάλης απόστασης που χωρίζει τις πλευρές από την Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να αποτελεί μέρος ευρύτερης στρατηγικής κλιμάκωσης της πίεσης για την ολοκλήρωση των συνομιλιών πριν το τέλος του έτους.
Υπ αυτό το πρίσμα, το ενδεχόμενο νέων εκλογών, λόγω αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης, δεν μπορεί να αποκλειστεί σε αυτή τη φάση, καθώς το χάσμα που χωρίζει τους εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους σε μια σειρά από κομβικά ζητήματα, φαίνεται αγεφύρωτο, για την ώρα.
Η προοπτική αυτή όμως θέτει εν αμφιβόλω και την εν εξελίξει προσπάθεια επανασχεδιασμού της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Παράλληλα αποδεικνύεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι πιο αδύναμη και με μεγαλύτερες εξαρτήσεις, καθιστώντας την άσκηση ευρωπαϊκής πολιτικής σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, τα ζητήματα όπου οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις έχουν κυριολεκτικά «βαλτώσει» είναι το προσφυγικό, η προστασία του κλίματος -ειδικά σε ό,τι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή με άνθρακα και την κυκλοφορία αυτοκινήτων ντίζελ- όπως επίσης και τα δημοσιονομικά. Οι δυσκολίες εδώ προκύπτουν από το γεγονός ότι οι επιθυμίες των δυνητικών εταίρων κοστίζουν περισσότερο από ό,τι επιτρέπει το διαθέσιμο πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το οποίο υπολογίζεται στα περίπου 40 δισ. ευρώ.
Σημείο τριβής είναι τα ευρωπαϊκά θέματα, με την Τουρκία να βρίσκεται στο επίκεντρο. Οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές εισηγούνται τον τερματισμό τους, ενώ οι Πράσινοι το πάγωμα τους. Επίμαχο είναι επίσης το ζήτημα της βοηθείας κρατών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Έντονες είναι οι διαφωνίες και στα ζητήματα ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής και πολιτικών ισορροπιών καθώς οι Φιλελεύθεροι εξακολουθούν να επιμένουν στην άποψη πως το κάθε κράτος μέλος είναι το ίδιο υπεύθυνο για τα χρέη του και ότι ο ΕΜΣ θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να καταργηθεί. Οι θέσεις αυτές όχι μόνο απορρίπτονται κάθετα από τους Πράσινους, αλλά αντιτίθενται τόσο στην πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και στις προτάσεις για την Ευρωζώνη που έχει καταθέσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και με τον οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί στενά η Μέρκελ . Με αυτά τα δεδομένα δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι οι απόψεις των Φιλελευθέρων θα υιοθετηθούν από τα άλλα κόμματα.
Διαφορές εξακολουθούν να επικρατούν και σε ευρωπαϊκά θέματα. Ενδεικτικά, αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές εισηγούνται τον τερματισμό τους, ενώ οι Πράσινοι το πάγωμα τους. Επίμαχο είναι επίσης το ζήτημα της βοηθείας κρατών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι Φιλελεύθεροι εξακολουθούν να επιμένουν στην άποψη πως το κάθε κράτος μέλος είναι το ίδιο υπεύθυνο για τα χρέη του και ότι ο ΕΜΣ θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να καταργηθεί. Οι θέσεις αυτές όχι μόνο απορρίπτονται κάθετα από τους Πράσινους, αλλά αντιτίθενται τόσο στην πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και στις προτάσεις για την Ευρωζώνη που έχει καταθέσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και με τον οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί στενά η Μέρκελ . Με αυτά τα δεδομένα δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι οι απόψεις των Φιλελευθέρων θα υιοθετηθούν από τα άλλα κόμματα.